Baronie nest

2011 – De Baronie is het thema van dit nest. De Baronie verwijst naar de landstreek rondom de stad Breda, inclusief de stad Breda zelf. De naam duidt aan dat de streek het bezit was van de Heren van Breda.

Deze naam leek ons leuk om te gebruiken voor het nest, aangezien we destijds net een huis hadden gekocht in Breda en dit ook de plaats is waar de pups geboren zijn.

Zie hieronder de dekking, dracht en geboorte.


Dekking

Over het nest

Ouders:
Senna Sietske v.d. Wagenschuur (Senna)
&
Lord Tjebbe v.d. Eenhoornleijn (Tjebbe)

Geboren:
8 & 9 april 2011
5 reutjes
5 teefjes

Senna is 27 Januari j.l. loops geworden (Dag 1 v.d. loopheid). Op 7 Februari is Senna voor het eerst gedekt door Tjebbe. Hieronder kun je meer lezen over het verloop v.d. loopsheid en de dekkingen.

4 Februari – Dag 9 van de loopsheid
Senna eet slecht. Gisteravond en vanochtend wilde ze niets eten. Bloed wordt wat helderder van kleur. Haar staart draait al opzij als we haar aaien over haar rug en kont. Morgen of overmorgen gaan we richting Tjebbe. Is het nog niet gelukt, dan gaan we dinsdag terug.


5 Februari – Dag 10 v.d. loopsheid
Vanochtend met Senna aan de riem naar het bos geweest. Ze moest nog niets hebben van andere honden aan haar kont. Het heeft dus geen zin vandaag al richting Tjebbe te gaan. Morgenvroeg weer eerst even naar het bos en dan kijken we weer hoe Senna reageert. Haar staart-reflex (opzij draaien bij aaien op haar kont) is ook nog niet overduidelijk aanwezig. Even afwachten of het morgen verandert is, anders gaan we dinsdag richting Tjebbe.

6 Februari – Dag 11 v.d. loopsheid
Haar vloeiing is een stuk lichter te worden, rose en al steeds kleurlozer. We gaan vandaag in ieder geval naar Tjebbe. Liever te vroeg, dan te laat!  
Update: Zoals mijn gevoel al zei, te vroeg. Vandaag is het niet gelukt! 

7 Februari – Dag 12 v.d. loopsheid
Vanmiddag gaan we een nieuwe poging doen. Vanavond laat zal ik hier een nieuwe update plaatsen of het wel of niet gelukt is. 
Update: Vanmiddag waren we iets voor half 5 bij Tjebbe. Om 5 over half 5 stonden Senna en Tjebbe al gekoppeld. Ze hebben vervolgens ruim 10 a 15 minuten gekoppeld gestaan. Morgen gaan we nog een keer, voor nog een dekking. Vandaag was dus een geslaagde reis! 

Stabyhoun.nl

Stabyhoun.nl

Stabyhoun.nl

Stabyhoun.nl
 
8 Februari – Dag 13 v.d. loopsheid
Vanavond gaan we weer naar Tjebbe toe. Kijken of ze elkaar nog net zo lief vinden als gisteren. We logeren nu bij iemand ‘in de buurt’ en ze is constant aan het flirten met Kyra (teefje). Senna heeft er zin in, geloof ik. Ik ben benieuwd. Waarschijnlijk komt de update, of de dekking is gelukt, morgenvroeg pas. 
Update: En ja hoor, nog sneller dan gisteren! Ze waren nog geen 5 minuten samen in de tuin en het was alweer raak. Ze hebben vandaag 17 minuten gekoppeld gestaan. Naderhand waren ze nog steeds helemaal verliefd samen, dus kom maar op met de liefdesbaby’s!
Stabyhoun.nl 

9 Februari – Dag 14 v.d. loopsheid
Vandaag heeft Senna duidelijk minder interesse in andere honden. Ze gaat niet meer met haar staart opzij staan en is niet meer zo pieperig als ze een andere hond ziet en er naartoe wil. We hebben wat dit betreft dus precies de goede dagen gehad waarin ze gewillig was!

In de komende weken zal ik verder gaan op de pagina “dracht”, maar de eerstvolgende updates zullen waarschijnlijk pas over enkele weken komen. Eerder zijn er nog geen tekenen of ze drachtig is of niet. 


Dracht

Gewicht

week 1Week 2Week 3Week 4Week 5Week 6Week 7
18.3018.3018.40–.–18.0018.9521.20
week 8
(29-03)
Week 8
(30-03) 
Week 8
(31-03)
Week 9
(04-04)
Week 9
(07-04) 
22.70 23.1023.5523.2024.00   

Week 1 – 7 t/m 13 Februari
Dekking 7 en 8 Februari
0 tot 7 dagen: Wat gebeurt er in het lichaam?
Bevruchting vindt plaats. Tweecellige embryo’s wachten in de eileiders. De embryo’s zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.Week 2 – 14 t/m 20 Februari 2011
Gewicht: 18,30 kilo (Gewogen: 16 Februari)
Standfoto:
Stabyhoun.nl
8 tot 14 dagen: Wat gebeurt er in het lichaam? 
Het embryo is 4-cellig bij het begin v.d. week en tegen het eind 64-cellig. Het embryo gaat nu de baarmoeder binnen.

16 Februari: Ik vind Senna aanhankelijker. Als ze normaal gewoon lekker op de bank ligt, komt ze nu regelmatig even bij me om gewoon even te kroelen, bijvoorbeeld. Ze wil constant bij me zijn en is gewoon nóg knuffeliger dan normaal. Ik dacht dat dit nog niet zo snel kon, maar blijkbaar kan dat wel al zo snel veranderen in gedrag. We juichen nog niet te vroeg, maar ik heb goede hoop…
Een duidelijk teken is slijm dat ze verliest rond de 2 a 3 weken na de dekking, dus daar wachten we maar op (want daar is het nu nog net te vroeg voor).
 Week 3 – 21 t/m 27 Februari 
Gewicht: 18,40 kilo (23 februari)

15 tot 21 dagen: Wat gebeurt er in het lichaam?
Dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand in.

21 Februari: Vannacht/vanmorgen heeft Senna overgegeven, wat ze eigenlijk nog nooit heeft gedaan. Dit kán te maken hebben met eventuele dracht, maar hoeft niet natuurlijk. Vooralsnog is het nog steeds: wachten.. 

22 Februari: Vandaag zag ik wat taaiachtig slijm bij Senna. Dit is een teken dat de innesteling gelukt is en de dekking dus geslaagd. Er kan nu nog vanalles gebeuren, maar we zijn voorzichtig positief. Daarnaast zijn haar tepels wat gegroeid, ze zijn wat roser en groter. Ze is echt nog aanhankelijker dan dat ze al was. Ze ligt graag bij me op schoot of komt regelmatig bij me staan en om aandacht vragen. Ze is normaal al een echte knuffel, maar nu nog veel meer.

25 Februari: Vanmorgen heeft Senna weer een keer overgegeven. Ze is rustiger naar anderen honden toe. Reageerde vanmorgen in ieder geval een stuk gereserveerder. Niets voor Senna, want normaal is ze wel in voor een spelletje. In het bos is ze wel nog steeds lekker druk met spelen en rennen.
 Week 4 – 28 Februari t/m 6 Maart
Gewicht: —- (Meetfout weegschaal dierenarts)
Standfoto:
Stabyhoun.nl

22 tot 28 dagen: Wat gebeurt er in het lichaam?
Ontwikkeling v.d. ogen en de rugwervels. Het hoofdje krijgt vorm. De foetus groeit van 5-10 mm tot 14-15 mm. De ontwikkeling v.d. organen is begonnen.

28 Februari: Senna slaapt veel. Is minder tolerant naar andere honden toe. Haar tepels groeien beetje bij beetje en ze is nog aanhankelijker dan ze al was.  Dit is zo’n beetje standaard hoe ze nu ‘uren’ op een dag bij me kan zitten of staan. Naast me met haar kop op mijn schoot. Vragend om aandacht. Wie kan dat nu weerstaan? Een heerlijke zachte, dromerige blik heeft ze nu…
Stabyhoun.nl 

5 Maart: Gewicht van afgelopen donderdag was een meetfout, door een fout in de weegschaal v.d. dierenarts. Vandaag hebben we haar dus nog een keer gewogen: 18.15 kilo. Prima dus, gezien ze donderdagnacht/vrijdagochtend overgegeven had en diarree heeft (dat laatste momenteel ook nog). Niets om ons zorgen om te maken, zegt ook de dierenarts. Ze ziet er verder prima uit.
Verder gaat ook alles goed. Ze is nu na een ronde van 1,5 uur toch duidelijk rustiger en vermoeider. Sinds vandaag is het ook goed zichtbaar: net achter haar ribben is het wat dikker. Je kunt daar duidelijk aan beide kanten een kleine bolling voelen.

6 Maart: Senna neemt het er van. Veel slapen…:
Stabyhoun.nl


Week 5 – 7 t/m 13 Maart
Gewicht: 18,00 kilo
Standfoto:
Stabyhoun.nl

Vandaag (07-03) bij de Galderse meren:
Stabyhoun.nl

29 tot 36 dagen – Wat gebeurd er in het lichaam?
Ontwikkeling v.d. tenen en de nagels. De foetus lijkt nu op een pup en het geslacht is vanaf nu bepaald. De ogen die ervoor open waren sluiten zich nu. De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling v.d. organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. 

Dinsdag 8 maart is de echo gemaakt. Senna is 100% zeker drachtig. Al meteen zagen we pups en op een gegeven moment zagen we er 4 tegelijk in één beeld. Een echte telling hebben we niet gedaan, omdat dit bij een echo nooit helemaal zeker is, maar 4 is het minimale wat we nu kunnen verwachten. Het kunnen er dus ook nog meer zijn, maar het ging ons voornamelijk om de bevestiging dat ons meisje inderdaad drachtig is.
Stabyhoun.nl
Senna was er vrij rustig onder en liet het allemaal over zich heen komen. Ben trots op mijn meisje! Tjebbe en Senna hebben in ieder geval al hun best gedaan.. nu de rest nog (de verdere dracht, bevalling, etc.)!

De beelden: 
Stabyhoun.nlStabyhoun.nlStabyhoun.nl

Senna eet ook weer ontzettend goed. Het gaat er weer met smaak in en ze voelt zich ook weer helemaal goed gelukkig.

Foto van 6-03-2011 en daarnaast vandaag 09-03-2011 (3 dagen verschil): 
Stabyhoun.nl

En gewoon lekker lui:
Stabyhoun.nl

Foto van 09-03, hierbij is het achter haar ribben goed te zien:


11-03: Vandaag even naar de dierenarts gelopen en Senna gewogen. Ze weegt momenteel 18,40 kilo.


Week 6 – 14 t/m 20 maart
Gewicht: 18,95 kilo (+0,65 kg sinds aanvang dracht)
Standfoto: Ze is duidelijk een stuk voller/boller aan het worden. In 6 dagen tijd 1 kilo aangekomen. 650 gram aangekomen sinds het begin v.d. dracht.36 tot 42 dagen – Wat gebeurd er in het lichaam?

Ontwikkeling v.d. huid en pigmentvorming. De foetus weegt nu 6 gram en is 45 mm groot. Harttonen kunnen nu met de stethoscoop beluisterd worden.

15 Maart


 
16 Maart
Een stukje hierboven zie je een foto van Senna van 9 maart, waar ze ligt. Vandaag een nieuwe foto gemaakt, precies 7 dagen later.
Stabyhoun.nl

Puur genieten vind ik het. Ze vind het ontzettend fijn als ik haar buikje aai en ze wil gewoon heel erg veel aandacht. Buiten is ze in het bos en aan het meer nog steeds actief. De rondjes in de buurt, dan sjokt ze mee en heeft ze geen zin zichzelf moe te maken. Slapen doet ze nog altijd veel. Het kost natuurlijk ook heel wat energie, die puppen in je buik! Eten doet ze ook heel erg goed. Ze krijgt 800 gram vlees per dag. Normaal was dit 400 a 600 gram per dag. 
 
17 Maart
“Hongerrrrrrrr!!!!”

Niks voor Senna, maar ze zit nu echt rond etenstijd te wachten tot ze eindelijk weer eten krijgt. Ze heeft honger!

18 maart: Gewoon lekker genieten…

 


Week 7 – 21 t/m 27 maart
Gewicht: 21,20 kilo (+ 2,90 kilo sinds aanvang dracht, maar ze is 3,25 kilo aangekomen in totaal in de afgelopen 2 weken)
Standfoto:

43 tot 49 dagen – Wat gebeurd er in het lichaam?

Groei en ontwikkeling zetten zich verder voort.

21 Maart: Vanmorgen een pupje voelen bewegen; een héél licht een tikje tegen mijn hand. Vandaag heeft ze ook een heel zakje met hondenkoekjes gejat. Ze doet momenteel alles voor eten.

Stabyhoun.nl

23 Maart: De werpkist hebben we vandaag in elkaar gezet, zodat Senna er aan kan wennen.
Stabyhoun.nl

Stabyhoun.nl

25 Maart: Senna krijgt nu haar eten in meerdere maaltijden per dag. Normaal eet ze 400 gram vlees in een keer (’s ochtends én ’s avonds). Nu verdelen we het in 4x 200 gram. Ze krijgt het niet meer in de normale porties naar binnen. De pups nemen natuurlijk steeds meer ruimte in.
Stabyhoun.nl
Je kunt zien dat Senna de pups achter haar ribben draagt (je ziet dat haar ribben enorm uitzetten). Ze wordt steeds boller en boller.
 
Stabyhoun.nl

Senna lag lekker met de katten in de werpkist:
Stabyhoun.nl

26 Maart
Senna ligt veel op de grond. Op de bank wordt het haar al snel te warm. De vloer is lekker koel. Verder gaat het erg goed met haar. Ze eet goed en ze is gewoon lekker vrolijk. De pups voel je steeds beter. Het zijn kleine tikjes die je tegen je hand voelt. Je moet goed voelen, maar met wat geduld en rust zijn ze heel duidelijk voelbaar.

Stabyhoun.nl

Senna ligt al regelmatig in de werpkist. Het bevalt haar wel!
Stabyhoun.nl


Week 8 – 28 maart t/m 3 april
Gewicht: 22,70 kilo (+4,3 sinds aanvang dracht)
Standfoto:50 tot 57 dagen – Wat gebeurd er in het lichaam?

Tijdens rustpauzes van de moeder kan men de pups voelen bewegen. Vanaf dag 57 kunnen de pups zonder problemen ter wereld komen.

28 Maart: Senna’s eetlust is de afgelopen 2 dagen wat afgenomen. Dat is normaal.
De pups zijn goed te voelen. 
Stabyhoun.nl

Stabyhoun.nl

Stabyhoun.nl

29 Maart: Vandaag even naar de dierenarts geweest om Senna te wegen. De dierenarts zag ons toevallig en hij vond Senna er goed uitzien. Vandaag heeft ze ook weer met veel smaak gegeten. Ze zal toch wel honger hebben met de groeiende pups in haar buik!

30 Maart: Hierbij een klein stukje film waarop je Senna’s buik ziet bewegen. Een pupje gaat flink tekeer (vooral rond de 20sec duidelijk te zien)! 
Klik hier

1 April: Alles voor eten! Ik liep vooruit en keek om. Zat Senna achter het hek. Daar lag iets te eten! Dat moest ze hebben natuurlijk. Oh, Oh… hoog drachtig en dan dit. Moest stiekem wel een beetje lachen.. Gelukkig was het gat tussen de grond en het hek ruim genoeg en kwam er niks in de knel.

Stabyhoun.nl 
Verder gaat het erg goed met Senna. Ze loopt nog makkelijk een uur mee. Niet meer echt spelen en rennen, maar lopen gaat zonder enige moeite. Ze heeft geen last van haar buik, lijkt wel. Aan haar energie te merken zou je niet zeggen dat ze over ongeveer 1 week moet gaan bevallen.
Nou ja, liever zo, dan al weken niets willen. Nu blijft ze lekker fit en dat zal haar alleen maar helpen met de bevalling!
 


Week 9 – 4 t/m 10 april
Gewicht: 23,20 kilo (+4,9 kilo, laatste week weinig eetlust gehad)
Standfoto:


58 tot 65 dagen – Wat gebeurd er in het lichaam?

Groei en ontwikkeling zetten zich verder voort.

4 April: De laatste week alweer! Senna had zaterdag wat diarree. Waarschijnlijk van datgene wat ze achter het hek had gevonden. Zaterdag dus even naar de dierenarts geweest, omdat ik nu niets wil riskeren. Ze was verder in orde. Zaterdagavond was haar ontlasting ook weer netjes. Loos alarm dus, gelukkig!
Ik hou haar nu goed in de gaten en ze gaat hier in de buurt ook niet meer los.
Ze is de afgelopen dagen niet aangekomen, maar ik denk dat dit komt door haar weinige eetlust en de diarree van afgelopen weekend. 23.2 woog ze. Toch nog 5 kilo meer dan het begin van haar dracht en haar buik is enorm!
Stabyhoun.nl

Haar melkklieren beginnen zich al wat te vullen.
Stabyhoun.nl 
Mijn hand erbij, als vergelijkingsmateriaal. Geen klein buikje meer.
Stabyhoun.nl 

Vanaf vandaag gaan we ook vaker temperaturen. Ongeveer 3 a 4 keer per dag. De pups zijn vanaf morgen (5 april, dag 58) levensvatbaar, maar het is beter als ze nog even een paar dagen langer blijven zitten. Vooralsnog verwacht ik ze voorlopig ook nog echt niet. Op zijn vroegst dit weekend, denk ik. We shall see! 

En nog een filmpje waarop je de beweging van de pups kan zien. Je ziet het steeds beter:
 5 April: Sinds gisteren rilt Senna af en toe. En sinds vanavond hijgt ze regelmatig en ze heeft een andere ‘gezichtsuitdrukking’. Het duurt nog wel even voor het zover is, maar of ze de 63 dagen uitzit, ik denk het niet. Voorlopig is het afwachten. Meer kunnen we niet doen. Haar temperatuur is in ieder geval nog niet gedaald.

6 April: Ik heb alvast een nacht op de bank geslapen, voor mijn eigen gemoedsrust, vanwege het rillen en hijgen. Lig ik eenmaal in mijn eigen bed, dan hoor ik helemaal niets meer, dus dat vind ik nu niet handig. Haar temperatuur is nog niet gedaald (rond +- 38.0) en ze at gisteren ook nog gewoon. Dus ik verwacht de pups vandaag zeker nog niet, maar we temperaturen haar nu regelmatig en dan zien we het vanzelf…
Haar buik gaat haar nu toch wel behoorlijk in de weg zitten. Op en van de bank af springen doet ze nu eigenlijk niet meer. Haar mand en de werpkist zijn nu favoriete ligplaatsen; en de koude tegels. 
Zodra ik meer nieuws heb, zet ik het hier meteen neer… 

Ze hijgt al heel wat af, maar dit kan wel een paar dagen duren. Toch is het al ‘begonnen’ in het opzicht dat het lichaam nu het voorbereidende werk nu aan het doen is.
Stabyhoun.nl 
21.00 uur: Hijgen doet ze nu constant, al sinds einde v.d. middag…  

7 April: Geen nieuws. Ze is rustig. Begint toch behoorlijk last van haar buik te krijgen. Op de bank klimmen is moeilijk en daar heeft ze nu wat hulp bij nodig. Haar buik zit in de weg.
Nog even naar de dierenarts geweest om Senna te wegen. Ze weegt nu 24.00 kilo, precies. Dat is 5,7 kilo meer dan waarmee ze de dracht is begonnen. 
Sinds vandaag geeft ze ook al melk. 

Stabyhoun.nl

Wat een buik hè…
Stabyhoun.nl 

Toch maar even het logeerbed naar beneden gedaan, dat slaapt wat lekkerder dan de bank. Weltrusten!
Stabyhoun.nl 

8 April: Dag 61; Senna hijgt en rilt. Verder is ze heel rustig en slaapt ze veel. Haar temperatuur is gedaald. Vandaag of morgen kunnen we de pups verwachten, als alles goed gaat.

Geboorte

Op 8 april 2011 heeft Senna het leven gegeven aan 1 teefje, deze kwam om 23.53 uur op de wereld. De rest volgde op 9 april 2011. Binnen 3,5 uur tijd is mijn meisje trotse moeder van 10 pups!

5 Reutjes en 5 Teefjes
(5 Males/5 Bitches)
Ze heeft het geweldig gedaan. Ik ben trots op mijn meisje. De pups zijn heel tevreden en Senna moedert uitstekend. Ze is erg lief en voorzichtig.
She did a great job. I’m really proud on my little girl. The pups are really satisfied and Senna is a great mom. She is really sweet and gentle.

Foto’s van de geboorte; gemaakt door Angélique
Photo’s of the birth; made by Angélique