Douwe

Baron Douwe v. ’t Brabantse Bont

Douwe was Hartje in het nest. Douwe is op 2 Juni 2011 naar zijn nieuwe baasjes toe gegaan, naar Jeroen & Brian, te Den Haag. 
Douwe woog 4.740 kilo toen hij het nest verliet met een leeftijd van 7 weken en 5 dagen (ruim 7,5 week).
Stabyhoun.nl


Op 22 december 2011 is bij Douwe Cataract vastgesteld. Hieronder een persoonlijk stukje, geschreven door Brian en Jeroen:
Begin december is er bij Douwe een afwijking aan zijn rechter oog vast gesteld, te weten: Cataract (corticaal). Het was ons namelijk opgevallen dat z’n pupil aan het verkleuren was (zie bijgevoegde foto). De eerste, voorzichtige, diagnose werd door onze dierenarts al gesteld en bij thuiskomst natuurlijk gelijk gegoogled op cataract en daar werden we niet bepaald vrolijk van en er spookte gelijk van alles door ons hoofd ten aanzien van “straks wordt onze kleine jongen blind” want internet staat vol van spookverhalen. Gelukkig konden we al na 1,5 week bij de specialist terecht die de diagnose bevestigde en ons gelijk toch wel geruststelde ten aanzien van het blind worden want zijn linker oog is helemaal schoon en dus vooralsnog alleen rechts geconstateerd en dat we niet alles moesten geloven wat op internet staat.  De specialist gaf ook aan dat dit als “erfelijk” wordt beschouwd, kortgezegd…de vader en/of moeder zal drager zijn en hoeft het zelf niet te krijgen. Dus hebben wij gelijk Patty ingeseind. Ik wil hierbij gelijk benadrukken dat wij Patty een goede fokster vinden dat zij hier NIETS aan kan doen. Daarnaast is Douwe voor ons niet verandert….hij mag dan een oogafwijking hebben, wat wellicht kan/zal verergeren, maar voor ons blijft hij onze mooie lieve bink en voor ons, samen met onze katten, het beste wat ons is overkomen en daar zijn wij zowel Senna, Patty als Massimo nog iedere dag dankbaar voor. Wat wij de afgelopen maand hebben ondervonden is dat zijn oog pas een issue wordt als wij Douwe anders gaan behandelen als dat wij voor de diagnose deden. Douwe groeit hier nu mee op en weet ondertussen niet beter en hij ontdekt de wereld op zijn eigen, wellicht ietwat beperkte, manier. Douwe heeft ons gelijk afgestraft, qua baldadigheid, toen wij hem toch gingen betuttelen. Dus dat deed ons in iedergeval beseffen “ok…eigenlijk maken wij er een punt van, en niet Douwe”. Wat ik eigenlijk met dit stukje wil zeggen is dat ik hoop dat andere pupeigenaren nu niet gelijk in de stress schieten toen ze het van Patty hebben gehoord….je pup verandert niet en echt….het vormt pas een probleem zodra je je lieverd anders behandelt dan dat hij/zij gewend was. Wij hebben zelf ondervonden dat Stabij’s slim genoeg zijn om dit zelf op te vangen. Gewoon blijven genieten dus! Als iemand nog vragen heeft dan mag die altijd bellen/mailen….gegevens kun je via Patty opvragen.

(Op de foto links)
Stabyhoun.nl 


3 Juni 2011
Het gaat heel erg goed met Douwe. De eerste 10 minuten op de terugreis heeft hij gepiept maar vervolgens ging hij op de achterbank liggen en heeft de hele reis rustig beleefd. Toen we thuis kwamen hebben we hem eerst even laten lopen en toen “hup” naar binnen. Uiteraard vond Douwe het allemaal erg spannend en onze 3 katten moesten ook even slikken toen ze Douwe zagen. Douwe heeft alles rustig verkent en de katten maakten er ook geen probleem van, ze blijven constant in de buurt om even te ruiken. Tuurlijk miste ik de eerste plas in huis maar toch heb ik hem buiten gezet en daar ging hij rustig verder met plassen..uiteraard is hij hier uitbunding voor beloond. Aan de riem lopen gaat tot op heden goed,.. Hij maakt er geen punt van en hobbelt rustig mee en geniet van alle aandacht op straat en laat zich graag aanhalen. Uiteraard moet hij af en toe even zitten om het allemaal rustig te bekijken maar uiteindelijk hobbelt hij lekker mee. Later op de dag begon hij te piepen en daarna te snuffelen, terwijl hij net buiten was geweest en had geplast, dus natuurlijk miste ik de hint en ging meneer rustig nog even “nazitten” haha lol. Dat was eigenlijk de laatste keer dat hij in huis geplast heeft want gisteravond heeft hij zelf aangegeven dat hij moest en heeft hij keurig buiten gepoept en geplast. Gisteravond hebben we hem om 22.15 uur uitgelaten en hij heeft doorgeslapen tot vanmorgen 04.30 uur en toen heb ik hem zelf maar wakker gemaakt om te plassen, wat hij ook keurig deed. Schitterend om te zien dat hij gelijk al naar mij om keek om te vragen,… Krijg ik zo m’n knuffel? In de bench wou hij vannacht absoluut niet, dus ben ik er bij gaan liggen en steeds als hij in slaap viel heb ik hem in z’n bench gelegd en uiteindelijk heeft hij vanmorgen zelfs al met het deurtje dicht geslapen op z’n rug. Al met al vinden wij het uitstekend gaan!!

Lita en Lotje zijn nieuwsgierig naar Douwe.
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl

Cute factor hoog
Stabyhoun.nl

Stabyhoun.nl


4 Juni 2011
Het gaat super met Douwe. Gisteravond is hij voor het eerst zelf naar de deur gelopen om aan te geven dat hij plassen moest (vanmorgen ook), wat hij weer keurig op z’n vaste plek buiten deed in het gras net als poepen overigens. Kortom…Douwe is in onze beleving zeer goed op weg om zindelijk te worden (hij heeft sinds gisteren al niet meer in huis geplast). Vannacht weer bij hem gelegen want zodra het licht uitgaat vind hij het toch wel erg eng. Toen ik bij hem lag heeft hij van 21.45 uur tot 05.30 uur geslapen.
Steeds als hij bij mij kwam liggen heb ik hem terug in de bench gelegd dus dat gaat beetje bij beetje wel beter, vanavond ga ik proberen een lichtje aan te laten. Gisteravond voor het eerst bij de ouders van Brian geweest en hij vond het super spannend, vooral omdat daar ook een hond loopt. Nou dat ging super zodoende we er vanmorgen weer heen gingen en ze hebben elkaar helemaal gevonden (zie foto). Ook loopt Douwe sinds gisteravond helemaal super aan de lijn. Wilde hij eerst alleen op de terugweg goed lopen omdat hij door had dat we terug gingen of we liepen op onbekend terrein,..nu maakt het hem niet uit (en dat al zo snel!!), hij gaat keurig mee. Uiteraard gaat hij af en toe even zitten om alles goed te bekijken maar dit is prima natuurlijk. In het bos heeft hij ook even kort los gelopen maar hij liep niet bij ons vandaan maar keurig bij ons. We zien ook regelmatig Douwe met een schoen langs lopen,…dus we zijn druk bezig met hem dat af te leren en het kost wel moeite om dan niet te lachen. Al met al…top 

Vanmorgen bij Max en de klik is er.
Stabyhoun.nl 


5 Juni 2011
Na lang uitdagen vanuit Luna spelen ze al samen
Stabyhoun.nl


6 Juni 2011
Stabyhoun.nl 

Stabyhoun.nl

12 Juni 2011
Gisteravond hebben wij Douwe rond 23.30 uur nog uitgelaten in de hoop dan vanmorgen even wat langer te kunnen blijven liggen. We hoorden Douwe vanmorgen om half 6 flink piepen en bleek dat z’n blaas echt helemaal vol zat. Toen ik hem namelijk buiten zette liet hij letterlijk met een zucht het geheel lopen 😉 Douwe zit dus nog steeds exact op een 6 uurtjes wat hij s’nachts “door kan halen”. Vanmorgen was hij al snel weer “up and running” en dus weer wat vaker naar buiten, weg lokken met speeltjes, en goed geoefend met “zit”, “af” en “hier”. Zitten doet hij al goed op commando, zelfs vanuit liggende positie is hij al een keer gaan zitten. Komen gaat ook
redelijk. Vanmorgen even lekker met hem naar het bos (weer een ander) geweest waarbij de moeder van Jeroen ook mee was en lekker met hem “los” gelopen. Hij hielt ons alle 3 in de gaten en verzette geen stap als we met z’n allen niet bij elkaar waren 😉 Op de terugweg heeft hij nog flink met een tekkelpup van 4 maanden gespeeld. Bij thuiskomst weer goed gegeten. Het langzaam afbouwen van vlees en opvoeren van droge brokjes (soort papje) gaat prima. Begonnen we enige dagen terug nog met 5 gram, we zitten nu al op 35 gram droge brokken. Vervolgens heeft hij nog flink in de tuin huis gehouden en nu, nu slaapt hij al de hele middag.

Stabyhoun.nl 


13 Juni 2011
Douwe is vandaag anders dan de andere dagen. Was Douwe de afgelopen dagen ons echt van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat aan het uittesten tot hoever hij kon gaan en nergens naar luisterde, hoe anders is hij vandaag. De woordjes “Nee” en “Los” (hij hangt werkelijk overal in en aan) worden nu bijna aldoor begrepen en “zit”, “af” (lig) en “hier” worden ook veelal opgevolgd. Wel met de kanttekening dat bij “af” ik nog een vingertje rustig over de grond moet slepen en meneer gaat prima liggen, uiteraard gevolgd door een uitbundige knuffelsessie van ons. Zelfs het woordje “volg” bij het lopen, zodra hij gaat zitten en dus verder moet lopen, wordt al beter begrepen en het krabben aan het bandje onder het lopen wordt met de dag minder. Wel is Douwe in huis nog een beetje krabberig aan z’n lijf maar ik merk nu, als ik hem til, dat ik dan onder de haren zit dus dat zal met de vachtwisseling te maken hebben. We zijn per vandaag ook begonnen met het commando “tandjes” op het moment dat hij rustig is. Wij kijken dan namelijk even voorzichtig in z’n bekkie. Wellicht hebben wij, of de dierenarts, hier later profijt van mocht het nodig zijn. Honden en mensen vind hij ondertussen werkelijk geweldig en is dan niet te houden. Verder houden we een rustig dagje vandaag en genieten wij van Douwe en zijn benieuwd of dit doorzet of dat hij morgen weer lekker baldadig en tegendraads is.


17 Juni 2011
Stabyhoun.nl 


24 Juni 2011
Afgelopen woensdag zijn we weer naar puppycursus geweest. Tegenwoordig gaan Brian en ik, uit spel, met een flinke afstand tegenover elkaar zitten en roepen we Douwe. Hij vind dit werkelijk het einde om over en weer te crossen en ons dan helemaal plat te zoenen. Vandaag heeft Douwe weer zijn wekelijks weegmoment gehad en het blijkt dat hij wederom exact 1 kilo is gegroeid en weegt nu 7.8 kilo. De relatie met de jongste kat wordt ook steeds hechter, we hebben ze vanmorgen zelfs soort van betrapt terwijl Douwe op z’n zij lag en Luna met haar koppie op z’n buik. Toen ze doorhadden dat we ze zagen, keken ze als een betrapt verliefd stel en gingen ze snel uit elkaar alsof het nooit had plaatsgevonden hahahaha. Ook doet Luna hem steeds meer na,..als Douwe aan het vloerkleed ligt te kauwen (wat natuurlijk niet mag) doet zij het werkelijk waar aan de andere kant na. Ook delen ze soms het bot haha, Douwe kauwt dan aan de ene kant en Luna likt aan de andere kant met oh zo schattig die koppies tegen elkaar aan. Wij werken nog steeds met time-outs voor Douwe, wat goed werkt, maar aangezien Luna hem niet wil missen gaat ze nu gewoon mee en wacht ze voor de bench op het moment dat hij er uit mag. Luna weet alleen nog niet wat ze met die “lik-momenten” aan moet. Douwe gaat dan over haar heen staan en lebbert haar helemaal af, om dan natuurlijk op het eind nog snel even een klein hapje te geven. Douwe loopt tegenwoordig al vaker prima mee aan de lijn alhoewel er ook nog situaties zijn dat hij voor “sitting bull” speelt, ook hadden wij hem beter “nilfisk” kunnen noemen want als hij de kans krijgt dan is hij net een stofzuiger die alles in z’n bek stopt wat op straat ligt. Autorijden is overigens tot op heden nog steeds niet zijn hobby, daarom zit Brian nog steeds achterin tijdens de ritjes. Het leren alleen zijn gaat ook goed, wij bouwen het langzaam op. 

Hij is echt super!!
Stabyhoun.nl


3 Juli 2011
Stabyhoun.nl 
 
Stabyhoun.nl 

Stabyhoun.nl 

Stabyhoun.nl 


9 Juli 2011
Lopen we vanmorgen in een hele drukke winkelstraat in Den Haag,…zien we in de verte nog een stabij aankomen lopen. Die mevrouw was, net als ons, zeer verbaasd om nog een stabij eigenaar aan te treffen in Den Haag. Zij had een werkelijk prachtige reu van 5 jaar, ook via de stabijvereniging, en hoewel wij vonden dat Douwe al zeer hoog op zijn poten stond, leek hij naast deze reu nog echt een dwerg;-) Het was erg leuk om haar verhaal/ervaring te horen over haar “pupperiode” en alles was vreselijk herkenbaar. Vervolgens nog even met Douwe naar onze “vaste” dierenwinkel gelopen en dat is steevast feest voor Douwe want het is voor hem net een “Jamin” met al die uitgestalde botten en snoepsoorten. 


10 Juli 2011 – Wat foto’s van vanmorgen.
Stabyhoun.nl 

Stabyhoun.nl


30 Juli 2011
Douwe is nogsteeds helemaal tot over zijn oren verliefd op een goldenretrieverpup van 17 weken met de naam Senna (van puppycursus) en dat is helemaal wederzijds. Zodra zij elkaar zien dan telt niemand meer, zelfs de instructeurs of andere pups niet. Het hopeloos verliefde koppel gaat tegenwoordig dicht tegen elkaar aan liggen en leggen dan ombeurten de koppies op elkaar en lebberen elkaar helemaal af…echt te schattig maar niet handig tijdens cursus 😉 Verder gaat Douwe nogsteeds erg graag op de bank tegen ons aan leggen en meneer presteerde het afgelopen week zelfs, toen we bij Brian’s oma waren, om op mijn schoot te kruipen en zo de hele middag te liggen snurken (letterlijk). Vanmorgen hebben wij Douwe meegenomen naar een erg druk winkelcentrum waar veel mensen, kinderen en honden komen. Wij waren zeer benieuwd hoe hij zou reageren en of hij mee zou lopen. Douwe deed het echt super, hij trok niet aan de lijn, volgde echt al onze commando’s op en had het super naar zijn zin. Wij zijn, uit grap, vorige week begonnen om het verschil tussen links en rechts te leren en vanmorgen luisterde hij hier naar toen we expres een kronkelig padje met hekjes namen en je kon echt aan zijn ogen zien dat hij het leuk vond om zo bezig te zijn. 

Stabyhoun.nlStabyhoun.nlStabyhoun.nl

Stabyhoun.nl

Stabyhoun.nlStabyhoun.nl


20 Augustus 2011
Gisteren, de 19e, ben ik uiteindelijk dan toch geopereerd aan mn enkelbanden en Douwe,..die begrijpt niet heel veel van de situatie. Ik languit op de bank, in het gips en dan ook nog op 2 van die lange stokken. Zoals je ziet heeft hij lekker bij mij gelegen en dat is natuurlijk fijn bijkomen van zo’n operatie. Verder doet hij het prima en groeit hij goed. Afgelopen woensdag, de 17e, hebben we Douwe gewogen en woog hij 13.2 kilo. 

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

10 September 2011
Afgelopen woensdag (07-09) hebben we Douwe weer eens gewogen en meneer weegt ondertussen 15.6 kilo, dus hij groeit nog steeds goed en zijn vacht begint ook steeds meer en meer slagen te krijgen. Ondertussen heeft hij afgelopen week ook voor het eerst z’n achterpootje opgetild bij een boompje maar er kwam nog geen plas…voorlopig was dit ook gelijk weer de laatste keer maar ik schat zo in dat hij zeer binnenkort wel weer zal doen. We moesten wel ontzettend lachen want het ging nogal onwennig en dan die ogen die je zo zielig kunnen aanstaren,..onbetaalbaar moment. 
Wij hebben ook sinds een week of 2/3 de bench weggehaald omdat wij vonden dat Douwe er ’s ochtends nogal “stijf” uitkwam en er ook eigenlijk liever niet meer in wou. Omdat wij hem het voordeel van de twijfel wilde geven hebben wij deze weggehaald en het gaat tot op heden super buiten de bench. Hij slaapt de hele nacht keurig door zonder bench en ook als wij weg gaan om bv te werken blijft hij “los” in de kamer. Wij vinden het opvallend dat hij nu in de ochtend veel fitter is en ook uitgeslapener oogt. Al met al begint onze kleine jongen een grote knul te worden qua uiterlijk en gedrag.
Stabyhoun.nlStabyhoun.nl


24 September 2011
Even een korte update van 2 trotse eigenaars,..Douwe is geslaagd voor puppycursus 😉 Hieronder even kort de uitslagen:
–          Spelen en commando “los”        = zeer goed
–          Commando zit                          = zeer goed
–          Aandacht opeisen van hond       = zeer goed
–          Wandelen zonder trekken          = goed
–          Commando af (lig)                     = goed
–          Commando hier                        = goed
–          Begroeten zonder opspringen     = voldoende
–          Correctie via Nee                      = voldoende
–          Commando Wacht                    = voldoende
–          Commando Plat                        = niet beoordeeld want dit wou hij niet uitvoeren tijdens examen en vind hij nog steeds eigenlijk raar om op z’n zij te moeten liggen op commando;-)
Douwe vind het nog steeds erg leuk tijdens cursus dus hebben wij ons opgegeven voor het vervolg welke komende woensdag 28e sept al start, dus we hebben er zin in. Verder is Douwe nu echt volop aan het puberen en kan bij vlagen echt ongelofelijk dwars zijn. Douwe sleept echt alles van links naar rechts door de kamer heen en niets is veilig op tafel of het aanrecht.
We hadden de bench ook in huis weggehaald maar deze toch maar teruggezet in de kamer. Wij doen hem er niet in omdat hij dit toch niet wil en er soms ook angstig/paniekerig in was maar we willen het toch nog een x proberen op basis van “als hij er in wil dan gaat hij er in en anders niet”…Nu ligt hij nog veelal op de vloer omdat dit lekker koel is,…wellicht gaat hij in de winter er wel makkelijker in. Douwe is nog steeds behoorlijk onderdanig ten opzichte van andere honden en ben benieuwd of dit überhaupt nog verandert als hij wat ouder is. Ach we zien het wel.


15 Oktober 2011
Doordat het de afgelopen nacht(en) meer en meer afkoeld is het strand nu ook lekker hard geworden waardoor Douwe hier ook lekker kan hollen. Hij vond het echt fantastisch en is na voorzichtig pootje baden ook zelfs tot zijn buik in het zeewater gesprongen,..daarna vond hij het water wel welletjes en is hij lekker aan het hollen geslagen en flink met andere honden gespeeld.

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

30 Oktober 2011
Afgelopen vrijdag douwe even gewogen bij de dierenarts en hij weegt nu 18.5 kilo dus dat is mooi. Stabyhoun.nl
Patty schrijft: We zijn vandaag op bezoek geweest bij Jeroen, Brian en Douwe. Het was erg leuk om Douwe weer terug te zien en de verhalen te horen.
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nlStabyhoun.nl


5 November 2011
Foto’s van vandaag

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

8 Januari 2012
Douwe doet het goed en wordt steeds zekerder van zich zelf en dat mocht ook wel dus de oefeningen met de personal trainer werpen z’n vruchten af. Doordat Douwe de laatste tijd veel zekerder van zich zelf wordt is het al een aantal keren gebeurd dat hij letterlijk in het bos weg liep en dat is knap vervelend. Ook het fenomeen fietsers vindt hij fantastisch want dat is ideaal “opjaag materiaal”. Kortom we hebben een flexlijn van 8 meter gekocht en daar een klein tijdje mee geoefend. Vanmorgen in het bos met hem geoefend met weer los te lopen en dat ging gelukkig weer goed dus zolang Douwe zich netjes in het bos gedraagt mag hij los en oh wat heeft hij dat goed door 😉 De bench hebben wij ook nog steeds in de kamer staan maar dan puur is time-out plek want dat is bij Douwe af en toe nog wel nodig (gelukkig niet vaak) maar over het algemeen genomen is het ongelooflijke vrijdoos die met z’n 20 kilo (afgelopen vrijdag gewogen) het heerlijk vind om op schoot te liggen en dan het liefst op z’n rug met z’n kop in mijn armen. Gaat dus goed hier.. 
Stabyhoun.nlStabyhoun.nl
Stabyhoun.nl


28 Maart 2012
Zwemmen doet hij graag!

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

9 April 2012
We kunnen goed merken dat Douwe “volwassener” wordt want hoewel hij nog wel streken vertoont wordt hij nu toch echt overduidelijk rustiger. Het enige puberale wat hij buiten nu (nog) wel eens doet is links af gaan als wij hem het commando rechts geven….en dan kijkt hij echt met zo’n blik “even testen” om vervolgens alsnog snel rechts te gaan.Sindskort is er een mechelse herder pup, boef, in de buurt komen wonen en is nu zo’n 10 weken en de rolverdeling was al snel duidelijk, Douwe fungeert als speelobject. Zodra Douwe hem spot dan speert hij naar boef en gaat pontificaal voor hem liggen om zich vervolgens alles wel te laten gevallen wat boef ook doet. Dit trekt overigens ook vaak veel bekijks 😉 We houden ons nogsteeds aan de 1 à 2 echt lange rondes per dag en de overige rondjes doen we korter en iedere 3 dgn houden we een “rustdag” wat in principe betekent dat het langste rondje echt niet langer dan 30/45 minuten is. Nu Douwe zich volwassener gedraagt heeft ook onze oudste kat besloten om nog meer en meer beneden te komen en heeft zelfs al een aantal keren aan z’n neus geroken terwijl hij lag te slapen. Zolang zij hem benadert ipv hij haar is het goed, dus al met al heeft Lot nog wat tijd nodig maar dat komt gerust in orde.Autorijden is voor Douwe nogsteeds niet z’n grootste hobby en wat we ook proberen ik vrees dat dit voorlopig ook wel zo zal blijven. Het langste wat we met hem kunnen rijden is ongeveer 1 uur en 15 minuten op voorwaarde dat Brian bij hem achterin zit, verder hoeven we echt niet te proberen (helaas). Douwe heeft recent ook het fenomeen “schrikdraad” ondervonden en blijft daar nu op gepaste afstand bij uit de buurt, hoewel die grote rare beesten (koeien) toch ook wel een nadere inspectie verdienen ;-)Vandaag is Douwe 1 jaar dus hebben we hem meegenomen naar een grote dierenspeciaalzaak om hem te tracteren op wat speeltjes  Nu gaan we op naar 2 juni, dan hebben we hem precies 1 jaar in huis…wat gaat het hard!

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

8 Juni 2012
Link naar een video: Klik hier
En nog een paar foto’s:

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

24 Juni 2012
Sinds vandaag heeft Douwe er een vriendinnetje bij en we noemen haar Senna… Juist, vernoemd naar 😉 We zijn hier eigenlijk sinds december al meebezig,…vanaf het moment dat we wisten dat Douwe een oogprobleem heeft maar toen was hij nog te jong. Douwe was vandaag ook mee en toen we binnenkwamen bij de pups was de klik er direct. Ze sjeesden beiden gelijk op elkaar af dus wij blij dat we vooraf de goede keuze hadden gemaakt. Ze zijn tot op heden werkelijk onafscheidelijk en Douwe vadert haar helemaal. Op straat wil Senna nog niet veel, maar van honden is ze absoluut niet bang. Zekerheidshalve gaat Douwe er toch eerst overheenstaan en als hij vindt dat het goed is dan gaat hij aan de kant. De hele weg terug heeft Senna niet gepiept en heeft heerlijk op de rug van Douwe geslapen.

Stabyhoun.nlStabyhoun.nl
Stabyhoun.nlStabyhoun.nl


1 Juli 2012
Het gaat goed hier. Senna heeft aardig haar draai gevonden en Douwe vindt het allemaal prachtig. Douwe is echt in de rol van “opvoeder” gerold en doet dit prima. Douwe heeft een hele hoge tolleratiegrens en laat veel toe maar als hij het zat is dan laat hij dit haar heel subtiel weten en ze geeft hier goed gevolg aan. Verder gaat Douwe op straat veel, in 1e instantie bij het tegenkomen van andere honden, tussen Senna en de andere hond in liggen en als Douwe gerustgesteld is dan mogen ze bij z’n vriendinnetje. Andersom is ze nog lekker klein dus bij tijd en wijle kruipt ze nog lekker even “onder” Douwe en komt dan met haar koppie tussen zijn voorpoten te voorschijn….echt geen gezicht. Als we op straat lopen met Douwe en Senna (als je het lopen van Senna nu lopen kan noemen) dan blijft Douwe constant bij haar in de buurt en kijkt constant om of ze volgt en zo niet dan gaat hij echt terug naar haar toe. Al met al…gaat het hier uitstekend.
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl 
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl


11 augustus 2012

Stabyhoun.nl

7 September 2012
Douwe begint al een hele impossante verschijning teworden en z’n (castraten)vacht hebben we nu redelijk ondercontrole. 

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

19 Oktober 2012 
Even een update vanuit de beestenbende 😉
Het gaat goed hier en het is hier nog steeds dagelijks een vrolijke puinhoop 😉  Senna groeit als kool en Douwe begint haar meer en Douwe begint Senna meer en meer als speelmaatje te zien ipv “iets” als wat hij moet beschermen, hoewel als de nood aan de man is dan staat hij er voor haar. Douwe moet wel even wennen aan de langzaam maar zeker veranderende verhoudingen tussen hem en Senna want Senna wordt met de week sterker en laat zich niet meer zaken afpakken. Ze laat nu duidelijk merken tot hoever Douwe kan gaan en dat is wel even raar voor meneer. Ook de stoeipartijtjes worden heftiger maar niet standaart meer gewonnen door Douwe. Al met al….we vermaken ons prima hier.
Stabyhoun.nl


11 November 2012
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl 


22 November 2012

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

15 Februari 2013Douwe heeft de afgelopen periode de tijd van z’n leven gehad met al die sneeuw. In het begin vond hij het helemaal niets maar dat veranderde eigenlijk snel in super enthousiast zijn. Verder begint hij nu toch uit te zwaren. Hij wordt breder en is ook weer ietwat de hoogte in gegaan, en dus ook zwaarder. Ik weet niet of het erbij hoort maar ook gedragsmatig kan ik een verschil zien. Het gaat over het algemeen wat gemoedelijker… hoewel hij een venijnige jongen kan zijn is hij over het algemeen lekker relaxed en als we buiten zijn helemaal op ons gericht. Alleen op het strand wil hij nog wel eens het balletje van een ander afpakken… dat is een tijd goed gegaan en plots is hij daar weer mee begonnen…  dus we zijn weer begonnen met de ruilhandel. Nu de dagen weer gaan lengen kunnen we merken dat hij toch die “langere” avondwandeling tijdens de wintermaanden heeft gemist… dus daar zijn we nu dus weer zoetjes aan mee begonnen. Al met al… never a dull moment
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nlStabyhoun.nl


31 augustus 2013
Douwe is nog steeds dezelfde vrolijke frans, doch wel tot op het bot verpest en heel goed is in duidelijk maken wat hij wil en vooral ook wat niet. Meneer komt namelijk overdag 1 a 2x in het bos en s’avonds pakken we dan nog regelmatig een korte strandwandeling of een dijk waar ze los kunnen. Zodra hij dus door heeft dat de riem wordt gepakt en er gaat geen rugzak of camera mee dan gaat meneer in de ankers want “ho…. dit wordt blokje om en daar begin ik niet aan” om vervolgens in zijn eigen mand te gaan liggen mokken..
Qua karakter is het nog steeds 1 hele grote vrijdoos. Wie er met hem knuffelt dat is hem eigenlijk om het even… zolang d’r maar wordt geknuffeld (eenkennig is hij absoluut niet).
Zoals Patty al op haar Cateract info pagina heeft gezet is er zeer recent ook in zijn, tot dan toe als gezond bestempelde, oog ook een beginnende cataract geconstateerd. We zagen dit eigenlijk al wel een tijdje aankomen middels hele kleine dingetjes in zijn doen en laten. Uiteraard heeft ons dit wel geraakt. Douwe geniet echter onverstoorbaar verder van het leven. Dus hebben we besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten maar doorgaan met wat wij altijd al deden en dat is gewoon genieten..
Kortom…. er wordt nog steeds dagelijks van meneer genoten.
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

30 september 2013
Douwe is begin september in een meertje gesprongen waar kapot glas in lag. Het gevolg was dat zijn voetzoolkussen van 1 van zijn voorpoten diagonaal door midden was. Aangezien het herstel enige tijd (bijna 4 weken) duurde konden wij helaas niet mee met de nestwandeling en daar balen wij enorm van.. Vorig jaar waren wij er ook al niet bij dus wij schamen ons diep… we hopen in ieder geval op een herkansing 🙂  
Bijgevoegd ook maar weer eens wat foto’s van Senna. Senna is nu bijna 1.5 jaar en het lijkt er op dat wij het ergste puberen nu achter de rug hebben, enige uitschieters daargelaten. Een issue is nog wel het los lopen want ze wil nog wel eens vertrekken zeg maar. Hoewel Douwe haar dan 9 van de 10 x terug haalt is madam nu zo uitgekookt dat ze net zolang wacht dat hij niet oplet 🙂
Naarmate Senna ouder wordt beginnen wij bij haar kleine trekjes te zien van het op zich nemen van de begeleidende rol t.o.v. Douwe. Zo heeft ze al tot 2 x toe een hond bij Douwe vandaan gelokt/gelootst waar hij van schrok (als ze groot en donkerder zijn is het net alsof hij dat niet kan focussen) en gaat zij zoetjes aan meer en meer voorop lopen in het donker.. Of het doorzet weten we niet maar het zou wel erg mooi zijn en het zou voor Douwe het geheel wat makkelijker maken. 1 ding is zeker…. we hebben er onze handen vol aan. Omdat we nog wat ruimte in huis over hadden hebben we er kitten bij gehaald… als je dacht dat een pup je huis kan verruïneren…. neem maar eens een kitten erbij … 😀

Senna
Stabyhoun.nlStabyhoun.nl
Senna (links) & Douwe (rechts)
Stabyhoun.nlStabyhoun.nl
Douwe
Stabyhoun.nlStabyhoun.nl


15 maart 2014
Hierbij weer een update van DoSe. Bij mijn laatste update schreef ik dat wij de eerste tekenen zagen dat Senna te opdringerige honden bij Douwe vandaan hielt en dat we hoopten dat dit door zou zetten. Dit heeft idd doorgezet en Senna fungeert regelmatig echt als een tankje als Douwe zich met bepaalde honden niet op z’n gemak voelt. Douwe is hier echt rustiger en beheerster van geworden. We kunnen echt zien dat Douwe nu heel gemoedelijk over de velden banjert als hij Senna bij zich heeft. Het vertrouwen van Douwe in Senna is nu heel groot, zo groot dat als zij niet mee is hij zich niet op zijn gemak voelt. Net zoals je soms ziet tijdens natuurfilms, is het Senna die op de uitkijk staat terwijl Douwe zijn ding doet. In het begin waren wij bang dat Senna deze rol wel erg serieus nam en zelf helemaal niet meer speelde. Hierin begin Senna nu gelukkig duidelijk haar weg te vinden maar wel altijd met een waakzame blik. We zijn super blij dat Senna deze rol op zich heeft genomen en we kunnen bij Douwe dan ook duidelijk het verschil zien. Wij zijn zeer benieuwd hoe dit de komende periode zich verder zal ontwikkelen. Omdat we ook willen dat Douwe dezelfde vrijdoos blijft, ondanks het afnemende zicht (we willen niet dat hij schrikt van fysiek contact), zijn we sinds december begonnen met wekelijks naar een thuis voor dementerende/autistische bejaarden te gaan. Naast de komst van Senna is ook dit werkelijk een schot in de roos. Iedere vrijdag 1,5 uur op bezoek is echt 1,5 uur genieten. In het begin was het alleen Douwe die echt kroelde en Senna stond op wacht… stel voor je dat er een opdringerige bejaarde komt 🙂 Nu is het ook Senna die zich bij tijd en wijle echt helemaal laat gaan tot grote vreugde van ons en de bewoners. Helaas is Senna nog wat onvoorspelbaar als ze los is in tegenstelling tot Douwe. Eerlijkheidshalve gebiedt ons wel te zeggen dat ze ook hier stappen in aan het zetten is en recentelijk zelfs is blijven zitten terwijl er een konijn langs ging. Wij met kromme tenen in de schoenen want we zagen haar al wegsperen maar niets van dat al. Wij zeggen altijd met een knipoog dat Douwe slechts 1 handleiding heeft van slechts 1 blz en Senna een handleiding 40 delen van ieder 100 blz heeft uitgegeven en soms nog met een extra editie komt 🙂  Al met al nog steeds volop leven in de brouwerij hier.

Douwe
Stabyhoun.nlStabyhoun.nl

Senna
Stabyhoun.nlStabyhoun.nl


29 maart 2014
Douwe is en blijft bij tijd en wijle een ontzettende uitslover
Stabyhoun.nlStabyhoun.nl


22 april 2014
Ik heb de updates bij Berber gevolgd en zag t moment wel aankomen dat dit zou gebeuren. Iedereen weet dat Douwe aan beide ogen cataract heeft en wij dus dagelijks de gevolgen ondervinden met alle emoties die soms daarbij komen. Ik onderschrijf dan ook volledig wat Patty heeft beschreven dat zij afraad om met de honden te fokken. Gezien onze situatie kan ik niet anders dan reageren. Mijn mening in deze is eigenlijk heel erg simpel. Als bij t fokken de liefde voor t ras voor op staat dan ga je geen enkel risico lopen op het feit dat je mogelijk een erfelijke aandoening binnen t ras verspreidt. Uiteraard heb ik gelezen dat haar ogen zijn getest echter dat wil m.i. nog niets zeggen of ze evt drager is en het dus kan doorgeven aan komende generaties die wellicht zullen volgen. Er is, voor zover ik weet, namelijk voor de stabij nog geen DNA-test beschikbaar die de specifieke variant binnen dit ras kan opsporen zodat ze echt “vrij kan worden verklaard”. Ik ga er derhalve gewoon vanuit dat alle toekomstige pup-eigenaren (mits geslaagde dekking) ook worden geïnformeerd over dit deel en niet alleen het stukje dat de ogen schoon zijn verklaard. Maar wellicht is dit ook iets wat de rasvereniging nog eens extra zal moeten vertellen tijdens de pupbemiddeling. Uiteraard gun ik de baasjes van Berber echt wel alle goeds en veel plezier maar vooral een gezond nest waarbij in de komende jaren zal (moeten) blijken dat geen van de honden deze ellende oploopt. Mijn reactie is wellicht iets fel maar wij zien dagelijks de gevolgen en dat wil eigenlijk niemand,.. Toch???? 


25 april 2014

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

27 april 2014
Patty schrijft: Vandaag hebben we gewandeld in Monster met de twee Senna’s, Douwe en Dieke.
Bedankt voor de gezellige wandeling, Jeroen & Brian! 

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

Stabyhoun.nlStabyhoun.nl

3 mei 2014
Hier weer een korte update vanuit Den Haag. Recent hebben wij Patty met Senna en Dieke op bezoek gehad. We hebben een hele leuke dag gehad en het was ook erg leuk om te zien hoe goed Senna, Dieke, Douwe en Senna het onderling met elkaar konden vinden. Vooral Dieke en Douwe vonden elkaar wel heel erg leuk. Verder zijn we blij dat het mooie weer zich al weer frequent laat zien. Dit betekent dat de zwem- en baggertijd is echt is aangebroken en dat is weer goed voor de taille van beiden. Laten we het er op houden dat DoSe in afgelopen winter niet zijn omgekomen van de lekkernijen dus in de ideale wereld zou er ietsies af mogen qua gewicht maar dat komt wel goed.Daarnaast gaan wij nog steeds wekelijks met beiden op knuffeltocht naar de dementeren en dat blijft toch iedere keer een feestje. Die 1,5 uur waarbij zowel DoSe als de ouderen even ongestoord kunnen knuffelen en genieten is magisch. 

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

9 juni 2014
Nieuwe website: http://frieskestabij.weebly.com/


16 juni 2014 
Hierbij weer wat nieuwe foto’s. Ook met de nieuwe aanwinst Marre.

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

4 Juli 2014
Foto-update van Douwe:
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl


12 augustus 2014

Het gaat goed met Douwe.. Douwe is in lekker rustig vaarwater terecht gekomen en geniet van alle dingen in het leven zolang het maar gestructureerd en met rust gebeurd.  Is het nu zijn dagelijkse wandeling in het bos of de wekelijkse knuffelsessie in het verzorgingstehuis, hij vind het best. Douwe heeft alleen best veel last van de warmte gehad de afgelopen periode dus hebben wij veelvuldig de verkoeling van het water opgezocht waar hij dan ook vaak niet vandaan te krijgen was. Er zijn niet veel dingen meer waar je Douwe mee over de kling kunt krijgen,… behalve dan zijn bal.. die is en blijft heilig. We zijn nog steeds stapel op onze grote vent en beseffen dat wij boffen met hem.
Stabyhoun.nl 


9 september 2014Hier weer een korte update.Sinds de laatste update weinig nieuws hier te melden, behalve dat we het erg leuk vonden om bij de nestwandeling te zijn. DoSeMa hebben genoten en wij ook. Onderlinge rolverdeling nog hetzelfde hier. Douwe speelt graag met z’n bal en Senna en Marre graag met elkaar en wij zijn daar weer een dankbaar toeschouwer van 🙂
Stabyhoun.nlStabyhoun.nl
Stabyhoun.nlStabyhoun.nl


27 april 2015Wat foto’s van Douwe.

Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl

1 mei 2015
Meneer had lol!
Stabyhoun.nl 
Weer met Douwe naar dementerenden geweest… Hij was echt werkelijk in topvorm… Was toevallig een huisarts (jonge vrouw nog) die eens bleef kijken. Mij was het nog niet opgevallen maar het viel haar op dat Douwe iedere bewoner op een andere manier benadert… De een heel rustig en voorzichtig en de ander weer met zachte kwispel en een ander weer met brede kwispel… Tevens benadert hij de een recht toe en de ander met een bochtje van op zij… Ook heeft hij feilloos door wie wel/wil en wie niet… Ik stuur daar niet in… Dat bepaalt hij… Huisarts vond Douwe een kanjer en dacht dat hij hier voor getraind was… Noop zei ik… Dit is Douwe puur natuur. Toen zei ze super hoe hij de mensen een groot plezier doet… Laatste reactie van mij (ik hou van t laatste woord hebben)… Nou de mensen zitten er voor hem… 😉


1 juli 2015

Hier een korte update van Douwe… 
Recent zijn we op visite bij Patty geweest en heeft ons 3-tal moeder Senna en vriendin Dieke weer gezien en Patty uiteraard. Douwe had nog steeds het grootst mogelijke respect voor moeders (zoals het hoort). Vervolgens even een korte ronden gelopen…. bleek een rondje van ruim 2 uur. Die wandeling hebben we echt een aantal dagen in de kuiten gevoeld hahaha.  Verder bleek maar weer hoezeer Douwe op zijn moeder lijkt, zelfs de toon van de blaf was gelijk aan elkaar. Dit maakte het voor ons soms best lastig te bepalen wie we soms nou vriendelijk doch dringend moesten verzoeken eens die kaken op elkaar te zetten als die de bal niet had. Als met al was het een erg leuke middag (dank hiervoor Patty). We hebben nu vakantie en gezien het prachtige weer lopen we iedere ochtend vroeg op het strand. Als het aan Douwe ligt dan verhuizen we naar het strand 🙂 Tot voor kort kwamen we niet heel vaak op het strand omdat Senna erg wegloperig was maar dat is sinds korte tijd verleden tijd (lijkt wel) dus we kunnen/durven veel meer met haar. Al met al… gaat goed hier!
Stabyhoun.nl 


18 september 2015

Douwe heeft vanmorgen zijn afscheid als aaihond in een tehuis voor dementerenden gehad. Douwe is daar 1,5 jr terug begonnen en heeft daar ontzettend veel mensen een glimlach weten te bezorgen of verhalen van vroeger naar boven gebracht. Helaas hebben wij moeten besluiten om hiermee te stoppen omdat Douwe nu in een mindere periode zit waarin zijn zicht verminderd is waardoor hij ontzettend bang is (geweest). Douwe wilde eigenlijk nagenoeg het huis niet meer uit muv 1 x in de ochtend en een snelle ronde in de avond. Verder verbleef hij liever in huis en tuin. We hebben besloten om hier niet meer tegen te vechten maar puur naar hem te kijken en als hij niet wilde dan hem ook niet te dwingen, het is goed zo. Liever dat Douwe zich prettig in huis en tuin voelt ipv vol angst buiten agv zijn zicht. Het feit is nou eenmaal zo. Nu na enige tijd (weken) kunnen verder we zeggen dat er voorzichtige stabilisatie waarneembaar is en hij wil zowaar weer mee naar losloop gebieden. Douwe kan vooralsnog niet meer lopen in grotere groepen want dat werkt niet (meer) voor hem en dat heeft overduidelijk ook zijn weerslag op vooral Senna die toch een soort van begeleidende rol op zich heeft genomen en zichtbaar feller is ten opzichte van “vreemde honden”.  Ik heb zelf nog nagedacht over het eventueel schrijven van een vervolgstuk in het NVSW clubblad maar ik beschouw dat als een zinloze excersitie en gooi dan ook die handdoek in de ring. Onze prioriteit ligt bij Douwe…  


3 april 2016

Super trots op Douwe… Hij zit nog steeds in een stijgende lijn qua gedrag ten opzichte van zijn afnemende zicht. Ik durf te stellen dat hij momenteel nog nooit zo goed in z’n vel heeft gezeten als op het moment dat wij het met 9 maanden ontdekten. Zonder enig probleem op giga druk strand, overal fietsers, vliegers, gierende kinderen, laagvliegende helikopters en super veel honden. Alles was prima, geen schijntje angst… al ons geduld en stapjes terug durven nemen betaald zich uit en hierbij uiteraard niet te vergeten een Senna die ook gecontroleerder wordt in d’r acties (nu veelal alleen nog een korte brom of 1 stap naar voren zetten) richting andere honden waar Douwe “blind” op vaart… Nu hopen dat dit stabiel blijft maar voor nu “enjoying the moment”. 

Nog steeds ballenzot!
Stabyhoun.nl 


14 Mei 2017
Drukke tijd hier. Ben zelf vol in afstudeerfase, scriptie recent goedgekeurd en nu bezig met m’n verdediging voor te bereiden. DoSeMa kabbelen ondertussen weer rustig voort met dien verstande dat Douwe en Senna eind vorig jaar echt heel erg ziek zijn geweest agv een virus waarbij Marre zelfs met spoed opgenomen is geweest en echt kantje boord heeft gelegen. Ik heb het idee dat Senna en Marre na enige maanden nu weer volledig herstelt zijn. Douwe is opzich wel herstelt maar is conditioneel echt absoluut niet meer de oude.. De lange wandelingen haalt hij niet meer… We plannen onze wandelingen dus nu strategisch zodat hij niet uitgepierd bij de auto komt.. Een uur tot ander half uur is echt maximum anders is hij daags erna na nog echt kapot. Zolang wij daar rekening mee houden dan is er niets aan de hand.. Verder is het nog een hele grote kroel en een blij ei..  Daarbij begint hij nu wat te grijzen in zijn toet 😉 Al met al gaat het dus goed hier en hopen we gezondheidstechnisch op een beter jaar! 


24 september 2017
Douwe zit al een aantal maanden in de malle medische molen. Douwe begon namelijk in rap tempo heel erg slecht te lopen. Veel onderzoeken, foto’s en veel medicatie (o.a. prednison, tramadol etc) verder is hij van 4 manke poten terug naar 1. Hiervoor heeft hij 3 weken terug een kijkoperatie ondergaan aan 1 van zijn schouders. Tijdens deze operatie is een los botfragment uit zijn gewricht verwijderd. Tevens bleek een groot deel van zijn kraakbeen weg te zijn en moest zijn bot worden bijgeschaafd. Douwe zit nu in herstel en mag wekelijks 5 minuten extra lopen mits het gaat. Vooralsnog is 15 minuten een hele uitdaging/eind voor hem dus uitbreiden naar 20 minuten zal echt nog wel even duren, laat staan nu permanent rondes van 15 minuten met hem te lopen. Afhankelijk van hoe het de komende periode gaat zal er wellicht een 2, grotere, operatie nodig zijn. Wat de toekomst brengt omtrent zijn mobiliteit en of hij ooit nog los kan lopen is vooralsnog geheel onbekend. Vooralsnog zitten wij nog te hopen dat we gaan meemaken dat hij 15 minuten aan de lijn kan lopen zonder dat wij hem s’avonds naar buiten en weer terug naar binnen moeten dragen. We proberen er het beste van te maken door toch hem het idee “lopen in het bos” te geven. Daarom heb ik afgelopen week wat verkennende ritjes gemaakt en wat hele kleine natuurgebiedjes in de regio gevonden waar hij aangelijnd mag lopen en waarbij het rondje niet langer is dan 10/15 minuten. Dit hebben vandaag voor t eerst gedaan en ohh wat was hij blij. Nu afwachten hoe de reactie is.. Gelukkig blijft hij ondanks alles een blij manneke. Al met al weer een hoop zorgen waarbij we echt moeten afwachten wat de toekomst voor hem brengt.


19 Januari 2019
Vanmiddag hebben wij helaas afscheid moeten nemen van onze grote vriend Douwe. Ruim 1 jaar geleden hoorden wij dat Douwe grote problemen met zijn gewrichten had. Omdat er niets aan te doen was hebben wij ons voorgenomen zolang mogelijk van hem te genieten. Langzaam maar zeker namen de hoeveelheid pillen toe om hem het leven draaglijk te blijven maken. Gisteren keken wij elkaar aan en ik wist dat het genoeg was. Douwe heeft wellicht maar 7,5 jr geleefd maar voor 3 volle levens liefde gegeven. Niet alleen aan ons maar ook de jaren dat hij vrijwilliger was als aaihond in een tehuis voor Dementerenden. Unieke momenten hebben wij beleefd met zowel hem tussen de dementerende mensen als met terminale mensen. Douwe had de gave om door de huid van mensen heen te kijken en puur de mens als persoon te zien. Dag lieve vriend.