Linde

Esla Linde v. ’t Brabantse Bont

Linde is op 16 oktober 2021 naar haar nieuwe gezin gegaan en woog toen met 8,5 week oud 4,475 kilo. Voluit heet ze Esla Linde v. ’t Brabantse Bont. Ze is bij Ilse en Eltjo gaan wonen. Heel veel plezier en geluk, lieve, schattige en observatieve Linde! Op deze pagina zullen haar avonturen komen te staan.


16 Oktober 2021
Linde is thuis! En voelt zich ook gelijk thuis! Het gaat goed. Ze is lekker nieuwsgierig, maar heeft net ook lekker even gelegen in de bench. Ze vermaakt zich heel goed met alle nieuwe speeltjes. Buiten lopen aan de lijn vond ze nog niet zo een goed plan. Dus we hebben haar een klein stukje gedragen naar een grasveldje, daar even los laten lopen en toen aan de lijn terug gelopen. Dat ging wel beter!
Later op de dag ging ze iets meer jammeren, ze zal haar broertjes en zusjes wel missen. We hebben haar een kauwstaaf gegeven. Daar heeft ze veel moeite mee. Daarna even lekker slapen. 
Net een klein stukje gelopen (eind van de straat en weer terug). Kwam ze een hondje tegen van 1,5 jaar (medium labradoodle) die ze vanochtend ook even besnuffeld had, direct enthousiast en leuk spelen! En de twee buurhonden (boxer en een black bulldog) kon ze ook goed hebben vanmiddag. Toen was ze wel afwachtend, steeds zitten, maar ook wel nieuwsgierig. En het aaien door een 2-jarig kindje van een collega onderweg kon ze ook goed hebben. Ze liep net al vrij goed mee aan de riem, sommige stukken rennend.
Ze heeft ook de tafel ontdekt: 


17 Oktober 2021
Linde heeft het mega goed gedaan! Om 00.30 en om 06.30 ging ze een beetje piepen, toen heb ik haar buitengezet en heeft ze netjes buiten bij de boom geplast. Tussendoor heb ik haar nauwelijks gehoord. En ze heeft dus niet in haar bench geplast tussendoor. En net lekker gegeten en daarna gaf ze duidelijk aan dat ze nog iets moest, buitengezet en netjes bij de boom gepoept. Zeker een hele goede eerste nacht!
Gister overdag liet ze het helemaal niet zo goed merken, echt in één keer zitten en plassen, dus waren we steeds te laat met haar buiten zetten. Zat ze daar buiten een beetje te kijken van ‘wat doe ik hier dan?’ Dus ik hield mijn hart vast voor de nacht, maar blijkbaar toch dat instinct om je nest niet te bevuilen wat groter was.. 
Ze leek vandaag wat meer haar broers en zussen te missen, maar bij ons zijn en knuffelen, dan gaat het goed! 


18 Oktober 2021
Linde had vannacht een redelijke nacht, wat onrustig. Ze is eerst als een blok in slaap gevallen en pas rond 22.00 uur wakker geworden, waardoor ze waarschijnlijk niet moe genoeg was voor de nacht. Daarna dus een iets moeilijkere nacht gehad, niet echt piepen maar wel veel tussendoor wakker. Om 01.00 en 06.00 netjes buiten geplast.  


19 Oktober 2021
Linde snapt het principe van buiten plassen en poepen wel goed, geloof ik. Ze plast bijna iedere wandelronde en poepen laat ze duidelijk merken en als we haar dan buiten zetten, poept ze buiten. Wel af en toe nog een plasje binnen tussen de wandelrondjes door. Dan zijn we steeds te laat om haar buiten te zetten, ondanks dat we haar na iedere maaltijd, slaapje en speeltijd even buiten zetten.
Linde is alleen nog niet zo fan van “buiten” in het algemeen. Ik denk dat ze een beetje overprikkeld wordt door alle nieuwe geluiden en indrukken. Als ik met de riem aankom, wil ze liever niet mee dan wel. En als ik haar dan toch buitenzet gaat ze 9 van de 10 keer buiten zitten en piepen of terug naar de deur lopen. Áls ze echter eenmaal bij een grasveldje of ander hondje is, wil ze niet meer terug en gaat ze opnieuw zitten uit protest om terug te gaan. Vanochtend heb ik haar gewoon laten zitten en tegen haar gepraat tot ze weer ging lopen, dat duurde soms even, maar uiteindelijk liep ze dan wel weer goed mee. Soms zelfs zo hard rennend dat ik haar niet lopend bij kan houden. 😅
Linde reageert niet op de stofzuiger, kijkt even op en speelt dan weer verder haha! En ze heeft zojuist ook haar fietskar ontdekt, dappere dame!


20 Oktober 2021
Ons dappere dametje heeft net als Olle vandaag ook haar eerste fietsritje in de fietskar gemaakt. Ik had alleen geen loeiende sirene, haha! Linde vond het spannend, maar de nieuwsgierigheid won het en het feit dat ze door dat rare karretje nu naar het grote park mocht om daar te wandelen hielp denk ik ook wel mee! 


21 Oktober 2021
Linde ligt al het grootste deel van de ochtend in de bench, soms slapend, soms niet, maar ze pakt duidelijk even haar rust vanochtend. Misschien heeft ze toch minder geslapen vannacht als wij dachten. Ze heeft vannacht voor het eerst alleen beneden geslapen. Ze piepte om 5.00 uur, toen is Eltjo even met haar naar buiten gegaan, maar hoefde ze niet te plassen of poepen. Ze was verder de hele nacht stil tot 08.30 uur!! 


22 Oktober 2021
Vandaag bij de dierenarts geweest voor de inenting. Linde is helemaal oké! Ze weegt precies 5 kilo. Linde was ook niet erg onder de indruk gelukkig. Ze deed het fantastisch! Daarna voor het eerst even met haar naar het bos geweest. 


23 Oktober 2021
Wat een topnacht heeft Linde gehad. Ze is vrij laat gaan slapen (1.00 uur), maar heeft het zonder piepen de hele nacht alleen in de bench droog volgehouden tot vanochtend 08.30 uur! Buiten direct een plas en een poep gedaan en bij thuiskomst in één teug haar bak vlees leeg gegeten! 
Was erg fijn dat het vannacht zo goed ging, want gisterennacht heeft ze heel de buurt wakker gemaakt met gepiep en zelfs geblaf op een gegeven moment. Eltjo heeft er toen 40 minuten bijgezeten midden in de nacht voordat ze weer opnieuw in slaap viel 😅. 
Linde heeft vandaag in een wesp gehapt 😨😩 Ik was er gelukkig snel bij en heb de wesp snel uit haar bek gehaald. Ze heeft niet gepiept dus ik denk dat ze niet gestoken is…. pfffff was wel even schrikken!


24 Oktober 2021
Ook wij zijn lekker naar het bos geweest vandaag. Los lopen ging goed, Linde volgde goed en liep soms vooruit maar ging dan zitten tot wij er weer bij waren, heel schattig! Toen wij een andere afslag namen, volgde ze echter niet ons maar rende keihard rechtdoor naar een stel dat daar liep. De nieuwsgierigheid won het van ons haha 😅 Veel verschillende andere honden tegengekomen (van hele kleine pomedariaantjes tot hele grote deense doggen), ging allemaal heel goed! Linde is nergens bang van en vrij speels, maar we zien wel dat ze haar gedrag heel knap aanpast per hond. Vandaag kwamen we een angstige labradoodle tegen en daar speelde ze véél rustiger mee dan met andere honden. Erg leuk om te zien! 


25 Oktober 2021
Linde heeft weer een stille nacht achter de rug (0.30-08.30 uur), de derde nacht op rij! Ze had gisteravond uitgebreid geslapen tot 23.00 uur en was daarna klaarwakker, dus wilde toen uiteraard niet alleen de bench in. Even gewacht tot ze stopte met protesteren en haar toen langzaam de bench weer uit laten komen. Nog even flink met haar gespeeld en daarna een tijd lang geknuffeld zodat ze slaperig werd en toen lukte het wel haar in de bench te zetten. Klein beetje protest, maar nu wel duidelijk anders dan de eerste keer en ze gaf het snel op en is als een blok in slaap gevallen. 
Linde heeft vandaag trouwens heel knap aangegeven dat ze naar buiten wilde om te plassen. Ze was een half uurtje terug van een wandelronde waarin ze had geplast. Toen ging ze ineens bij de gangdeur staan met een zachte piep, beetje heen en weer ijsberen. Dus hebben we haar even buitengezet en ja door, direct nog een plas! Uiteraard hebben we haar flink beloond maar daar was ze niet van onder de indruk haha! 


26 Oktober 2021
Linde is vandaag meegeweest naar mijn werk. Ze vond het fantastisch al die aandacht van collega’s!!😁 En ze hadden daar een hele leuke plant met steentjes bij de aarde, dat was natuurlijk errug leuk om te proberen op te eten! Steeds opnieuw proberen, speeltjes waren ineens helemaal niet meer interessant. Helaas een poep en een plas daar binnen gedaan 😅(ondanks een poep en een plas net voor we naar binnen gingen én het feit dat ze al twee dagen alles buiten had gedaan). Zal de spanning en de nieuwe indrukken misschien geweest zijn?
Maar goed, Linde eet dus alles wat los en vast zit. Ieder blaadje, plantje, takje, steentje.. Als het aan haar zit zelfs het onkruid tussen de stoeptegels! Maar haar brokken laat ze staan 🙈. 


27 Oktober 2021
Linde gaat nog weinig uit zichzelf in haar bench liggen. Ze slaapt sowieso niet zoveel als ik op internet lees (19 uur per dag?!?!)… Maar de laatste dagen zijn we bezig geweest met af en toe een snoepje in de bench leggen dus ze gaat er nu wel vaker kijken en dan zeggen we heel enthousiast goed zo 😅 En als ze ergens in slaap valt, leggen we haar in de bench, maar soms wordt ze dan direct wakker en loopt er weer uit
Linde is bij mijn ouders op bezoek en is net in de “put” gevallen! De put is niets meer dan een ingegraven emmer met water, maar ze was toch wel even onder de indruk. Haha! 


1 November 2021


3 November 2021
Linde is het er ook niet mee eens dat ze in de bench moest nadat ze niet meer voor rede vatbaar was! Eerst de halve bench gesloopt en toen dit charme offensief met een zielige piep. Oef 😍😩 Maar ook hier geldt, de aanhouder wint. Mevrouw slaapt!


5 November 2021
Even een lange update, want het was alweer even geleden:
Linde is inmiddels ruim 11 weken oud en dat is te merken, ze groeit als kool en is lekker ondeugend. Ze weegt nu 6,6 kg en is dus in één week tijd een volle kilo aangekomen! Ze eet goed en doet het ook erg goed qua zindelijkheid. Ze plast en poept 99% van de keren buiten tijdens een wandelrondje en soms als we net binnen zijn moet ze toch nóg een plas maar dan geeft ze dat ook goed aan door naar de buitendeur te lopen. De nachten gaan ook heel goed, ze slaapt vrijwel iedere nacht nu door van ongeveer 22.30 tot 07.00 uur.
De eerste puppycursus zondag was een uitdaging. Ze wilde veel liever spelen met haar broertjes en zusjes. Thuis doet ze goed mee met het trainen. De commando’s “Zit” en “Toet” (onze versie van Touch) snapt ze erg goed en doet ze uitstekend. “Af” gaat steeds beter en “Volg” heeft nog héél veel oefening nodig zullen we maar zeggen…
Sinds zondag zijn we op aanraden van Patty en Marije ook bezig met haar vaker overdag in de bench haar rust laten nemen. De eerste paar keer heeft ze duidelijk laten merken dat ze dit niet leuk vond, maar inmiddels gaat ze zonder protest de bench in en slaapt ze vervolgens binnen een minuut. En ze gaat ook vaker nu uit zichzelf even in haar bench liggen. Al blijft de grote zitzak toch haar favoriete slaapplekje. 
Zoals ik al zei kan ze ook erg ondeugend zijn. Wij, en ik denk onze buren inmiddels ook, merken goed dat we een 11 weken oude pup in huis hebben. Niets is veilig voor Linde en als ze haar zin niet krijgt blaft ze hard! Sinds gisteren lukt het haar om zelfstandig op de bank te springen (waar ze niet op mag) en sindsdien is haar favoriete bezigheid om dat de hele dag door te proberen en vervolgens uitgebreid te gaan knauwen op de bankkussens of het dekentje wat op de bank ligt. Je begrijpt het al, sinds vandaag liggen er geen kussens en dekentje meer op de bank haha! Verder zijn schoenveters, broekspijpen, gordijnen en onze sokken erg favoriet om in te bijten of te gaan hangen. We proberen dit bij de schoenveters  broekspijpen en gordijnen zoveel mogelijk te negeren en hard ‘au’ te roepen als ze in onze voeten bijt, maar ze stelt ons geduld wel erg op de proef en gaat dus hard blaffen als ze geen reactie van ons krijgt. 
Al met al dus een hoop goede ontwikkelingen, maar ook nog wel wat uitdagingen. Het leven met een 11 weken oude pup is in ieder geval nooit saai!
Linde is afgelopen week een kilo aangekomen. Ze weegt nu 6,6 kg! 😁 


6 November 2021
Linde heeft denk ik het buiten plassen en poepen helemaal door! Ik kan door mijn rug haar nu niet optillen om buiten te zetten als ze iets aangeeft én ik kan niet met haar wandelen, maar Eltjo wilde toch echt even douchen haha. Dus heb ik de deur naar de tuin opengezet in de hoop dat ze die hint zou snappen. En ja hoor, ze heeft netjes buiten in de tuin gepoept en geplast! Zometeen lekker naar het bos uitrazen met Eltjo! 


8 November 2021
Vandaag een mooi moment, jammer genoeg niet gefilmd. Eltjo ging de papiercontainer wegzetten en liep met een grote kartonnen doos door de tuin. Linde rende vanuit de tuin in TOTALE paniek naar de verste hoek van de kamer, heb haar nog nooit zo hard zien rennen!! Dus Eltjo gevraagd binnen te komen met de doos zodat we Linde konden laten oefenen met haar angst. Zelf naast de doos gaan zitten en haar aangemoedigd te komen onderzoeken. Ze keek me aan alsof ik gek was. Was echt hyperalert. Het duurde even, maar uiteindelijk kwam ze wel dichterbij en toen we een snoepje in de doos legde verklaarde ze ons weer even voor gek, maar uiteindelijk heeft ze het snoepje opgehaald!!! Nog steeds geen fan van de doos, maar niet meer zó bang! 


13 November 2021
Eltjo is met Linde gisteren naar de dierenarts geweest. Alles was helemaal goed gegaan en alles aan Linde is in orde! Ze weegt nu 7,2 kilo. Met mijn rug gaat het langzaam de goede kant op, ik kan binnenshuis weer redelijk veel met Linde doen, maar het lopen aan de lijn en volg oefenen gaat gewoon echt nog niet 😓 
Linde is 99% zindelijk. Ze heeft afgelopen week in totaal 1x binnen geplast, op een (voor haar) nieuw kleed. Soort inwijding ofzo? 😅 Verder doet ze alles buiten tijdens de rondes en tussendoor gaat ze bij de deur staan als ze toch nog iets moet. We zijn nu aan het proberen haar focus te verleggen op plassen en poepen op zand en gras ipv stenen, dus als ze op zand of gras iets doet krijgt ze een snoepje en belonen we met stem en anders niet. 
We trainen ’s ochtends met haar met de brokjes en als we klaar zijn en er zijn nog brokjes over, dan gaan ze in haar snuffelmat. Vind ze erg leuk! In de bak vind Linde de brokjes ook maar saai (net als een aantal van haar broers/zussen). 
Vandaag voor de eerste keer op de andere puppycursus in Zevenbergen met ook broers Olle en Cooper en zus Enza. 


17 November 2021
Het bijten in de kuiten en bij correctie gaan blaffen is heeeeeeeeeel herkenbaar!! Dit doet Linde inmiddels twee weken nu. Wij hebben echt al van alles geprobeerd met tips van Marije en onze andere hondenschool. Negeren, ferme nee, afleiden met speeltje, afleiden met commando en belonen, in de bench als straf. Helaas lijkt niks echt goed te werken 😩 Linde kwispelt en blaft vrolijk verder en maakt er één groot spel van. We zijn nu maar weer teruggegaan naar een harde “Nee” of “Au” bij het bijten en dan negeren bij het blaffen.. Dat lijkt tot nu toe het beste te helpen. Maar ik vind dit erg lastig mee omgaan merk ik wel 🙈  
Wij hebben net het ei uit de magnetron geprobeerd in de Kong toen Eltjo weg moest en Linde even alleen bleef (ik was boven, maar ik denk niet dat ze dat doorhad) Eltjo was ongeveer een kwartier weg, ik heb Linde niet 1 piepje horen geven 🥳 Was pas de tweede keer dat ze alleen was, we hebben daar nog weinig mee geoefend. Gisterochtend was ze een half uur alleen toen ik al naar werk ging en Eltjo nog op bed lag. Het was even piepen en blaffen toen ik wegging, maar daarna was ze vrij snel stil volgens Eltjo en is ze stil gebleven tot hij wakker werd. De eerste stapjes zijn gemaakt, nu nog hopen dat het ook goed blijft gaan als het langer wordt. haha!


18 November 2021
Linde was tot vorige week ook een beetje bang in het donker, bijvoorbeeld ook in de auto in het donker. Maar sinds deze week geeft ze geen kik meer. Ze is niet alert bij stilte, juist eerder bij drukte buiten. En er is nu ook nogal veel gaande in de straat (er wordt een ijsbaan voor onze deur opgebouwd). Soms is ze zó afgeleid daardoor dat ze vergeet dat ze naar buiten kwam omdat ze aangaf te moeten poepen of plassen 😅
Wat trouwens een mooie bijkomstigheid is van al het lawaai van die ijsbaan: De eerste dag was een ramp voor Linde, helemaal gestresst, zo zielig. Maaaaaaaaar nu is ze er zó aan gewend dat ze veel vaster is gaan slapen en dus ook ’s nachts, ze is nu veel minder alert op ieder klein geluidje van ons! 😱 Ik kan nu gewoon rustig op mijn gemak om 08.00 uur mezelf boven aankleden, tanden poetsen, uitgebreid klaarmaken zonder dat het puppyluchtalarm afgaat. Vannacht heeft ze echt een hele goede nacht gehad. Van 12 tot 8 geslapen! 


26 November 2021
Linde heeft de voering onder de redelijk nieuwe bank bij mijn schoonouders ook al gesloopt.. oeps 🙈 Inderdaad vliegensvlug! Thuis is het tot nu gebleven bij de ondervoering van 1 keukenstoel..
Wij gebruiken de brokken nu om te trainen in de ochtend, maar ik merk dat ze dan zo fanatiek is dat alles erg wild wordt. Zelfs de zit is wild haha. En bij de touch lijkt het alsof ze door mij hand heen wil stoten zo hard gaat ze😅 Ik denk dat ze dan gewoon veel honger heeft. Vanochtend heb ik geprobeerd het haar rustig te laten doen en pas te belonen als ze het rustig deed. Ze leek het uiteindelijk wel te snappen, maar daar ging veel geblaf aan vooraf.. Overigens is ze twintig brokjes fanatiek en daarna totaal niet meer geinteresseerd. 😅 Dan gaan de rest van de brokken vaak in de snuffelmat, speelbal of gewoon in de etensbak. 


6 December 2021
Linde is een springveer als ze vlees krijgt en een schildpad als het brokken zijn. Maar … Hier zijn de bananen al wel redelijk aanwezig hoor! 🙈 Ik liep zojuist met Linde in het bos in losloopgebied toen er een meisje tegemoet kwam lopen ongeveer 500 meter verder met een hondje aan de lijn. Linde sprintte erop af voor ik haar vast kon maken en was natuurlijk veel sneller dan ik. Maar het hondje wilde niet spelen, dus tilde het meisje hem op en ging de andere kant op lopen. Opzich geen probleem, ware het niet dat het daardoor voor mij nog langer duurde voordat ik bij hen was want Linde liep natuurlijk leuk met hen mee. En ware het niet dat het meisje een witte broek aan had….
Laten we het erop houden dat voordat ik eindelijk bij Linde was en ze weer vast zat, de broek niet meer wit was en het meisje flink over de zeik 😅
Daarna Linde maar aan de lijn gehouden omdat ze dus echt totaal niet luisterde en er nog meer andere honden en mensen liepen, maar ik vond het wel zielig dat ze daardoor niet echt lekker kon dwarrelen en irritant om steeds te moeten stoppen omdat ze ging trekken. 


8 December 2021
Linde weegt nu 9,7 kilo (16 weken). 


10 December 2021
Wij hebben van de week ook een wc rolletje gevuld geprobeerd met Linde een paar keer, ze is er al erg bedreven in haha! Heel leuk! Komend weekend verhuizen. ik kijk enorm uit naar wat meer rust straks en lekker veel tijd en aandacht aan ons dametje kunnen besteden! Voordeel van dit alles is wel dat ze zich inmiddels kind aan huis voelt bij onze ouders, ze doet daar lekker haar eigen ding en vindt alle aandacht fantastisch. Dus dat helpt wel mee!


12 December 2021
Door het verhuizen de cursus vandaag vergeten. We hebben nog wel een leuk hersenwerkje met Linde uitgetest gisteren, een lege petfles met een paar brokjes of snoepjes erin en de dop eraf. Linde is MEGA fan!! De wc rol was ze na een minuut mee klaar, maar hier is ze wel wat langer mee bezig en ze raakt niet gefrustreerd omdat het haar uiteindelijk wel lukt.  


17 December 2021
Ik ben net voor puppyconsult bij de dierenarts geweest. Linde weegt nu 10,3 kg en heeft ongeveer een schofthoogte van 40 cm. Ze is verder niet bang en heeft volgens de arts in mooie vorm. 


20 December 2021
Ik ben net met Linde naar het bos geweest, haar los laten lopen maar ze luisterde voor geen meter 😖 Ze kwam niet op “hier” en ook niet op het fluitje. Met een hartslag in mijn keel dus maar de andere kant op gaan lopen en toen koos ze eieren voor haar geld en kwam ze aangespurt. Om vervolgens de bosjes in te lopen en aan de andere kant van de bosjes het veld naast het bos op te gaan. Vond ik niet zo heel fijn, maar oké. Tot ze ik volle spurt dat veld over ging steken naar de 60km weg die daar achter ligt.. pffff.. En nergens op reageren natuurlijk. Ik dus ook door de bosjes zodat ik op het veld kwam en ze mij in ieder geval weer zag. En toen weer dat trucje gedaan met haar roepen en als ze keek maar niet kwam “van haar weg lopen”. Toen kwam ze gelukkig en kon ik haar aanlijnen. Maar ik merk wel dat ik haar nu eigenlijk niet goed meer los durf te laten lopen. Terwijl dat juist zo goed voor haar is. 😔 
Linde doet het super in het nieuwe huis!! Ze vindt de straat echt fantastisch met veel andere hondjes en een mooi wandelpad achter ons huis. En de school aan het eind van de straat met alle kleine kindjes vindt ze helemaal geweldig. We moeten onze wandelrondjes goed plannen, anders zijn we zo een half uur langer bezig als de school net uit is haha. Volgen blijft ze lastig vinden, maar hier in de straat waar weinig auto’s komen is het wel heel goed te oefenen en doet ze het heel goed! Alleen het alleen zijn is nog wel een dingetje waar we meer mee moeten oefenen..  


24 December 2021


27 December 2021
Onze kerst ging goed hoor! We hadden dus wel wat struggles op eerste kerstdag met het blaffen tegen het hondje van mijn zwager. Maar kerstavond bij mijn ouders was ze voorbeeldig en ook gisteren thuis heeft ze het heel goed gedaan. Wij waren ook lekker uitgebreid gaan wandelen vantevoren, zodar ze goed moe was. En Linde blijft andere hondjes fantastisch vinden, dus dat was al een kerstcadeau opzich voor haar!
Al is ze ook wel heel blij met haar echte kerstcadeau. Het eerste uur was het even lastig puzzelen, hoe krijg je die snoepjes er nou uit?! Maar ze heeft het hersenspelletje nu wel door. 
Wij hebben net vuurwerk geoefend met Linde.. Sterrerjes is ze helemaal fan van, iets té misschien 🙈 En de rest echt totaaaaal niet, dus dat wordt nog even oefenen komende dagen. 


31 December 2021
Hier ging het eigenlijk heel de dag heel goed met Linde, ook van de harde knallen was ze nauwelijks onder de indruk vanmiddag. Binnen deed ze gewoon haar ding en buiten keek ze wel even op, maar volgde ons verder nog prima. Tot de wandelronde rond 19.00 uur, toen het dus al donker was en ineens de hel losbrak van vier verschillende kanten. Toen wilde ze niets liever dan zo snel mogelijk naar huis. Zó zielig! Nu is ze gelukkig wel weer gekalmeerd en afgeleid door het kindje van vrienden… Echt zó fijn dat onze fokker de pups zo fan van kinderen gemaakt heeft, heel handig op dit moment! 
Linde heeft om 22.30 uur nog heel stoer buiten snel een plasje gedaan en ligt er nu heel relaxt bij ondanks toch af en toe een harde klap buiten!👍🏻 Hopen dat dat zo blijft! Voor straks rond 12 uur hebben we drie wc rolletjes met verschillende sterk ruikende snacks in de hoop dat ze daar even wat afleiding in vindt.


1 Januari 2022
Bij Linde is het goed gegaan met het vuurwerk! Ze vond het soms zichtbaar spannend, maar was niet in paniek of iets dergelijks. Af en toe even afgeleid van het hersenwerkje door een harde knal, maar al met al zijn wij super blij! 
Hier was de wandeling zojuist een hele goede training met “Nee” en “Los” met al dat rondslingerende achtergelaten vuurwerj, maar gelukkig luistert Linde daar erg goed naar 😁 En ze liep weer vrolijk onbevangen rond alsof er nooit vuurwerk geweest is, heel fijn! 


2 Januari 2022
Linde houdt wel van modder, niet van regen! Ze wilde net heel graag naar buiten, tot ze door kreeg dat het heel hard regende en toen heeft ze even een analyse gemaakt, maar toch geconcludeerd dat ze weer naar binnen wilde. Haha! 


7 Januari 2022
Linde heeft hier inmiddels de Trixie 3.0 ook goed door! We hebben de knop inmiddels verstopt want ze bleef maar doorgaan ook al waren de brokjes allang op. Haha! 


8 Januari 2022
Linde vindt dat er niet genoeg brokjes in één keer uit de 3.0 komen en ze is te moe om steeds op en neer te lopen, dus heeft ze al bedacht dat ze ook gewoon meerdere keren op de knop kan drukken en dan tussendoor even kijken of het al de moeite is om te lopen. Slimme pup! 


9 Januari 2022
We hebben een ballon via de post gekregen voor ons nieuwe huis. De eerste kennismaking vond Linde spannend. Maar nu heeft ze hem als haar nieuwe speeltje geclaimd. Haha!


26 Januari 2022
Wij hebben afgelopen zondag een privé les gehad met Marije gericht op meer aandacht voor ons. Om die reden heeft Linde zondagmiddag geen eten gekregen en hebben we haar tijdens de les veel snoepjes en worst etc gevoerd. ’s avonds heeft ze nog haar vlees op. Met Marije afgesproken komende tijd de middagmaaltijd vlees te vervangen door brokken en die te mixen met snoepjes en worst om mee te trainen. Maandagochtend weigerde ze echter haar brokken. Bij het trainen spuugde ze de brokken gewoon terug uit, de snoepjes at ze echter wel gewoon op. Op advies van Marije haar geen ander eten aangeboden, zodat ze genoeg trek zou krijgen en toch haar brokken zou eten. Ze heeft het weigeren van de brokken de hele dag volgehouden, dus weinig binnen gekregen maandag. Gisteren heeft ze ’s ochtends goed getraind met haar brokken en ’s middags ging ze naar mijn ouders en heeft ze haar brokken gewoon uit de bak gekregen en ook opgegeten. Gisteravond weigerde ze haar brokken weer met de training, en ook vandaag deed ze dat de hele dag. Vanmiddag heeft ze echter gespuugd (alleen maar slijm) en nu net met de ronde had ze hele erge diarree… Dus ik begin nu toch te twijfelen of het weigeren van haar brokken wel koppigheid is of dat ze toch echt ziek is? Ze speelt wel nog gewoon, maar heeft vandaag wel veel meer geslapen dan ze normaal doet.  


27 Januari 2022
Linde had haar rijst en kip dus met gemak opgegeten gisteravond, maar ze heeft het er vannacht ook weer netjes zo gemakkelijk uitgegooid 😢 Vandaag nogmaals proberen in nog kleinere hoeveelheden, kijken of ze het dan wel binnenhoudt.

31 Januari 2022
Linde is weer fit. Ze werd vandaag MEGA druk van de storm. Als een malle alle kanten op rennen aan de riem tijdens de wandeling 😅 In de tuin hebben we haar maar uit laten razen, achter alle blaadjes aan!

2 Februari 2022
Je zou maar een uur in de auto zitten om voor het eerst naar het strand te gaan en dat het dan bij aankomst regent 🙈😅 Gelukkig trekt Linde zich daar niks van aan! Ze vond het fantastisch!

3 Februari 2022
Linde heeft vannacht buiten de bench geslapen (ze lag zo lekker te slapen op haar kussen en werd niet wakker toen Eltjo de rolluiken naar beneden deed, dat hij haar maar heeft laten liggen op hoop van zegen)… en vanochtend was alles nog heel en schoon!!!! 😱🎉
Ook is ze vanavond 1,5 uur alleen geweest, eerst 5 minuten gepiept, daarna 3 kwartier geslapen op de bank. Toen wel geblaft en stom toevallig 5 minuten voor thuiskomst was ze stil!

6 Februari 2022
Patty: “Vandaag hebben we de stamboom bij Linde gebracht. Wat is het toch een feestje om ze thuis te bezoeken en ook om de interactie met mama Eem en oma Dieke te zien. Linde wist niet waar ze het moest zoeken. Ook nog even samen gewandeld en natuurlijk samen op de foto. Chef Vito had een soepje bereid en meegenomen, daar hebben we natuurlijk met zijn allen ook nog heerlijk van gegeten. Bedankt voor de gastvrijheid, Ilse en Eltjo!

8 Februari 2022

Wij hebben vandaag ook het free shapen met de wasmand geprobeerd, wat fantastisch om te zien dat ze alles uit de kast gaat halen wat ze tot nu toe geleerd heeft. Linde had het naar mijn idee erg snel door, binnen vijf minuten opgebouwd van klikken bij ernaar kijken, naar er naartoe lopen, naar met de snuit aanraken en aan het eind 1x met een pootje. Dat had ik niet verwacht, zo snel 😅 Maar van het pootje schrok ze omdat de wasmand bewoog en toen was de concentratie op. Daarna probeerde ze weer wel met haar snuitje maar niet meer met haar pootje. Gaan we eens kijken hoe snel ze het vervolg doorheeft. Ik denk dat Linde net als Olle nog wel moeite gaat hebben met het bedenken dat ze erin moet 😅 Maar wie weet verbaasd ze me wel, deze eerste sessie ging ze veel sneller dan ik had verwacht

13 Februari 2022
Bij ons is er momenteel een dalende lijn in het alleen blijven! 😓 Het ging eerst eigenlijk heel goed. Zolang ze iets te kauwen heeft gaat het redelijk, maar zodra dat op is gaat ze in blaf-modus die niet meer stopt… Probleem is dat ze stil is als we weggaan omdat ze dan wat lekkers heeft. Ze ging nu pas na een half uur blaffen en hadden dat niet verwacht. Het staat nu ongeveer 50-50, denk ik, met hoe het gaat. Er zijn keren bij dat ze heel goed doet, dan vermaakt ze zich prima met haar lekkers en gaat daarna spelen. Maar er zijn ook keren dat ze dus wel halverwege begint te blaffen. We zijn nu niet direct terug gegaan toen ze begon te blaffen.. Ik zag het pas op de camera toen ik de tennisbaan af kwam.

8 Maart 2022
Linde is net als haar broers en zussen verzot op takken. Zo erg dat ze ze nu gewoon zelf los gaat knagen als ze nog niet helemaal los zijn van de boom 🙈😅

21 Maart 2022

3 April 2022
Volgens mij werkt Linde stiekem bij de plantsoenendienst. Heel vaak pakt ze een tak op die midden op het pad ligt, om hem dan na een paar meter netjes in de bosjes naast het pad weer neer te leggen. Haha!

29 April 2022
Patty schrijft: Linde is een paar dagen hier te logeren. Ze viel hier meteen met de neus in de boter. 🙈 vanmorgen kreeg ik ineens te horen dat ze de tuindeuren kwamen plaatsen. Dus het was hier erg hectisch vanmorgen, maar alles goed gegaan. Ze heeft er geen last van gehad, dus dat is fijn! Ik kreeg het vanmorgen om half 8 pas te horen (dat ze de deuren kwamen plaatsen). Ik moest wel even schakelen en vond het wel spannend met een logeetje die pas sinds gisteravond hier is. Ivm hakken, slopen, etc. Maar Linde was er prima mee! Fijn! En Sarah (hond van mijn broer) kwam ook op bezoek en was een extra vandaag; mooie afleiding, zo’n speelmaatje.

2 Mei 2022
Patty schrijft: Linde is weer in Roosendaal. Was leuk om d’r hier te hebben 😍

29 Mei 2022
Linde is vandaag voor het eerst loops geworden (ruim 9 maanden).

10 Juni 2022
Loopse-zussen-wandeling met Enza, Linde (Eem, Dieke en Ada mochten ook mee).

14 Juni 2022
Linde heeft geen last van de warmte geloof ik … Wij hebben op dit tijdstip nog maar één plekje in de tuin waar nog zon op de tegels komt en jawel hoor … Precies daar gaat mevrouw liggen met haar kop recht in de zon, lekker knijpen met de oogjes.

22 Juni 2022

Wij hebben vanmiddag een hindernisbaantje thuis gemaakt voor Linde, want die is een beetje zielig. Eerst drie weken aan de lijn vanwege de loopsheid, is dat voorbij, krijgen wij allebei corona en zitten we nu in isolatie. Linde vond de hindernisbaan in ieder geval een groot succes, haha! We hadden een ‘tunnel’ gemaakt van twee stoelen en een tuinstoelkussen en twee hoogtesprongen van twee kratjes met en balkje. Eerst liep ze er vooral omheen, maar uiteindelijk ging ze wel netjes het ‘parcours’ af.

17 Augustus 2022

Zei ik net dat Linde nooit komt knuffelen, doet ze dit! / Zwemmen bij de Appelzak. En dan te bedenken dat ze niet van water houdt (qua regen, zwembadjes). En dan dit …

10-11 September 2022
Linde is even logeren bij Patty en Massimo en is geplukt (voor en na). Ook even naar het Mastbos geweest met mama en oma.

4 Oktober 2022
Linde ligt nu uitgeput en voldaan na te training.

15 November 2022

7 December 2022
Linde is gisteren geslaagd voor haar BG1 examen! 🎉 Het ging super goed. Bij het ‘plaats sturen’ besloot Linde dat ze liever de rest van het veld wilde onderzoeken nu ze toch los was, maar verder deed ze heel netjes wat de bedoeling was. Erg trots op haar! ze is er nu nog moe van 😂

9-27 December 2022
Logeren bij mama en oma! Met wandelingen op de dijk, in het Mastbos, naar het strand en naar de Drunense duinen met Eem, Dieke en zusjes Enza en Jinte.

31 December 2022 – 1 Januari 2023
Linde trekt zich helemaal niets aan van al het vuurwerk! Fijn!

20 Januari 2023
Linde vindt de sneeuw echt fantastisch! En ze went snel, want hoewel ze nog steeds overdreven enthousiast is (het is net zo’n koe die voor het eerst weer de wei in mag, super leuk om te zien), lijkt ze de prikkels van de sneeuw nu veel beter aan te kunnen.

19 Februari 2023
Linde is, net als haar zus Izzy, erg enthousiast bij visite. Ze begroet mensen het liefst door tegen ze aan te springen. Wij hebben iedereen gevraagd nee te zeggen en haar weg te duwen als ze dat doet en pas haar aandacht te geven als ze met vier poten op de grond staat. Gaat de ene keer beter dan de andere keer uiteraard, maar over het algemeen werkt dat bij Linde heel goed. En dan is het na 5 minuten ook klaar en gaat ze lekker ergens liggen.

23 Februari 2023
Wij twijfelen soms of Linde wel weet dat ze een hond is… 🐱 Dit zagen we zojuist gebeuren op de webcam. En nee, ze mag nog steeds niet op de bank 😅