Rivieren nest

2019

Waarom het Rivieren nest? 
We wonen in Lage Zwaluwe aan de rivier de Amer. Onze dames zwemmen daar in de zomer dagelijks in. Ook Sybe toont zich als een echte waterrat! We vonden het toepasselijk om een nest met dit thema te hebben.

Zie hieronder de dekking, dracht en geboorte.Over het nest:
Ouders:
Dieke Aukje fan è Nije Leane (Dieke)
&
Maiko Rintje v.h. Zandhiem (Sybe)

Geboren:
11-06-2019
2 reutjes
5 teefjes

Dekking

Dieke is op zaterdag 30 maart loops geworden (dag 1 van de loopsheid). Vrijdag 5 april zal voor het eerst progesteron geprikt worden. Op deze manier kan (mee) gekeken worden wanneer ze precies dekrijp is. 


5 april 2019 – Dag 7 van de loopsheid
Vandaag hebben we voor het eerst progesteron laten bepalen en de waarde was nog 0.6. We gingen al uit van een lage waarde, want ze zit natuurlijk pas op dag 7. Komende maandag wordt er weer opnieuw bloed afgenomen om te kijken wat de waarde van het progesteron is. Bij een waarde boven de 10 zou Dieke gedekt moeten worden. Daar zitten we dus nog lang niet!  

8 april 2019 – Dag 10 van de loopsheid
Eigenwijze Diekepieke! Vandaag progesteron waarde weer laten bepalen en deze was nu 0.5. Nog iets lager, dus … voorlopig nog geen actie. Nu was Dieke vorig nestje ook pas rond dag 16/17 zo ver en vorige loopsheid zelfs pas rond dag 19. Ze vraagt dus nog even wat geduld van ons! Zodra er weer nieuws is, melden we het!

11 april 2019 – Dag 13 van de loopsheid
De progesteron waarde is eindelijk gestegen, naar 2.45. Ze zit daarmee precies gelijk aan twee jaar geleden (toen op dag 12 1.5 en dag 14: 3.5). Dat betekent dat ze nu tegen de eisprong aan zit (deze verwachten we morgen). Ze is dan waarschijnlijk rond het weekend zover om gedekt te worden door Sybe. Ze gaat ook al steeds meer staan voor (gecastreerde) reuen die we tegen komen. Ze wil érg graag naar andere honden toe als ze er in de verte een ziet en als ze gaat staan, is haar staartreflex ook al duidelijk aanwezig (wegdraaien van haar staart). We komen dus in de buurt….

12 april 2019 – Dag 14 van de loopsheid
Vandaag hebben we Sybe opgehaald voor een logeerweekendje. Vandaag zou nog wat vroeg zijn voor de dekking, maar dan kan het stel gewoon nog wat meer kennismaken met elkaar. Nou, de twee lieten er geen gras over groeien en nog geen 10 minuten na hun samenzijn stonden ze gekoppeld (ongeveer 10 minuten); geen goede foto’s want Patty was alleen en had haar handen vol aan het stel. 😉 We denken dat het nog wat vroeg is (gezien de progesteron waarde van gisteren), maar blijkbaar dachten Dieke & Sybe daar anders over! 

Uitdagen; spel 
Stabyhoun.nl 
Na de daad lekker even samen wandelen. 
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl 
Het stelletje samen aan het water
Stabyhoun.nl

13 april 2019 – Dag 15 van de loopsheid
Vandaag hebben we nog progesteron geprikt en daar zijn we blij om, want na de dekking van gisteren zou je denken dat we al goed zaten, maar… 4.72 was haar progesteron waarde vanmorgen (met een waarde van 10 ongeveer is ze pas dekrijp). Die twee hebben dus echt een pleziertje gehad gisteren! Sindsdien is er ook relatieve rust, met af en toe wat spel samen. Ze zit nu wel rond de eisprong. Maandag laten we nog een keer prikken om te kijken of Dieke’s waarde goed is doorgestegen.
Update 13 april: Sybe en Dieke zijn een fantastisch stelletje samen. Trekken heel mooi met elkaar op tijdens wandelingen en zoeken elkaar binnen regelmatig op. Sybe checkt regelmatig bij Dieke, maar nu de “druk” er bij hem vanaf is, lijkt hij toch ook aan te geven dat Dieke nog niet zover is. Wat foto’s van de wandelingen van vandaag. 
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl 
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl 

14 april 2019 – Dag 16 van de loopsheid 
In de loop van gisteravond zagen we al een verschil. Sybe begon Dieke steeds interessanter te vinden en was meer en meer aan haar zijde te vinden. Dat was vanmorgen nog meer het geval. Na de ochtendwandeling zaten we met het gezin aan het ontbijt en toen begon het stelletje ineens te “spelen”. Snel naar buiten gestuurd en nog geen minuut later stonden ze gekoppeld! Daar zat Patty dan, op d’r sokken en zonder jas met een paar graden boven nul. Je moet er iets voor over hebben! 😉 
De rest van de dag was het rustig. Wel veel samen, maar ook heerlijke rust, naast de uitgebreide wandelingen. Na de avondwandelingen, loopt Patty met Sybe en Dieke de tuin in. We zijn nog niet halverwege of Sybe zit al bovenop Dieke. Dat is dekking nummer twee van vandaag! Sybe lijkt precies te weten wanneer het moment daar is. 😉 Een geslaagde dag! 
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl 
Stabyhoun.nl  
Stabyhoun.nl

15 april 2019 – Dag 17 van de loopsheid
De dag begon al goed. Na de ochtendwandeling, meteen bij de ingang van de tuin, stond het stel alweer gekoppeld. Eind van de ochtend hebben we nog een keer progesteron laten prikken. De uitslag laat altijd een paar uur op zich wachten. Ondertussen waren we (mijn schoonmoeder en ik/Patty) gaan lopen met alle vier de honden (Dieke, Sybe, Melo & Senna). Tijdens de wandeling was Sybe weer erg geïnteresseerd in Dieke en ja hoor, die zagen we niet aankomen! Dieke & Sybe stonden weer gekoppeld, maar nu midden op de dijk. Oh oh…! 😉 
Ongeveer een uur daarna kregen we de uitslag van de progesteron. 16,9! “Uhm, hij is hard doorgestegen en het is wat aan de late kant zelfs al, ze moet nú gedekt worden!” Waarop ik antwoordde: “Nou, de natuur heeft prachtig zijn werk gedaan en Sybe heeft het goed aangevoeld. Ze is sinds gisteren al meerdere malen gedekt.” Gezien haar progesteron waarde, lijkt dit de perfecte timing te zijn geweest. Goed gedaan, Sybe! 
’s Avonds zijn we weer even gaan wandelen en ook toen lieten ze er geen gras over groeien. Daar zit ik weer, midden in het gras met een gekoppelde Sybe en Dieke! Na de wandeling is Sybe weer terug richting huis gebracht. Ze hebben hun best gedaan samen. Nu kunnen we alleen nog maar hopen op goed nieuws over 4 weken. Aan hun inzet kan het niet liggen! 
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl 
Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl 
Stabyhoun.nl 
Stabyhoun.nl 

Dracht

Gewicht

Stabyhoun.nl
Week 1
14 apr 
Week 2
21 apr 
Week 3
29 apr 
Week 4
6 mei 
Week 4
9 mei 
Week 5
12 mei 
Week 6
20 mei 
17.818.118.1 18.318.619.0
Week 7
27 mei 
20.1
Week 7
31 mei 
21.0
Week 8
3 juni
21.9
Week 9
11 juni
 

Temperatuur

08-06
08.00u 
09-06
08.00u 
09-06
23.00u 
10-06
07.00u 
10-06
08.30u 
10-06
23.00 
11-06
06.15
38.238.137.937.437.737.736.9
11-06
07.45u
12-06
08.00u
12-06 
23.00u
37.2..

Week – 14 t/m 20 april 2019

Dekking 14 & 15 april

1 tot 7 dagen: Wat gebeurt er in het lichaam?
Bevruchting vindt plaats. 
Tweecellige embryo’s wachten in de eileiders. 
De embryo’s zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.


Week 2 –  21 april t/m 27 April 20198 tot 14 dagen: Wat gebeurt er in het lichaam? 
Het embryo is 4-cellig bij het begin v.d. week en tegen het eind 64-cellig. 
Het embryo gaat nu de baarmoeder binnen.

Voorlopig zijn er nog geen tekenen te zien. Dieke is wat zachter met knuffelen, rustiger (niet vooruit te branden tijdens een wandeling) en eet weer vanalles wat ze op straat kan vinden, maar dat zegt allemaal niets tot weinig. Gedragsverandering kan bij de periode na de loopsheid passen of komen door de dekking/koppeling. 😉 

Week 3 – 28 april t/m 4 mei 2019 
15 tot 21 dagen: Wat gebeurt er in het lichaam?
Dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand in.

Stabyhoun.nl28 april 2019 (dag 15): Dieke is nog steeds erg sloom. Met een balletje tijdens een wandeling is er iets meer enthousiasme, maar het blijft matig. Ze slaapt veel en is vooral heel gefocust op alles wat met eten te maken heeft (alles wat volgens háár eetbaar is). Tijdens wandelingen hoor je mij nu regelmatig roepen: “Nee, Dieke, laat los!”, “Dieke, nee, doorlopen!”, etc. Echt ontspannen wandelen is het niet, want er gaat geen wandeling voorbij waarbij ze niets te eten heeft gevonden. Daarnaast hebben we haar de laatste week al een aantal keer boven op de eettafel aangetroffen als we de auto voorrijden bij thuiskomst … En nee, dat doet ze normaal niet! Kwijlen kan ze momenteel ook als de beste bij het wachten op haar eten. Daarnaast zijn haar tepels wat groter en rozer. Hormonen, hormonen … Het is nog zo’n 2 weken wachten en dan weten we of dit gedrag ook echt wat betekent.

29 april 2019 (dag 16): Dieke is aangekomen, maar dat kan nog niet van een eventuele dracht zijn. Het gewicht hoort gelijk te blijven in de eerste weken (vanaf week 4/5 zal gewicht gaan toenemen). De gewichtstoename is eerder te wijten aan al het extra eten dat ze her en der vindt.

3 mei 2019 (dag 20): Wat duurt het toch (relatief) lang tot de echo! Waar ze eerder zoveel liet zien, allerlei tekenen, was het de afgelopen dagen rustiger. Dieke eet weer gewoon (geen vreten) en is weer wat vrolijker met wandelen. Vandaag liep ze zowaar weer voor me uit, in plaats van achter. Ze lijkt verder niet misselijk, wat ze vorige dracht wel was rond deze dagen. Man, wat word je onzeker hiervan! Aan de andere kant: De afgelopen week wilde ze verder niet met haar hondenvriendjes spelen als we deze tegen kwamen. En vanmorgen hebben we een klein beetje afscheiding gezien en dat zou een goed teken zijn (het enige betrouwbare signaal, al het eerdere kan ook schijndracht zijn). Laten we het hopen! Op 11 mei staat de echo gepland en hopen we op positief nieuws… 

Stabyhoun.nl


Week 4 – 5 t/m 11 Mei 2019
22 tot 28 dagen: Wat gebeurt er in het lichaam?
Ontwikkeling v.d. ogen en de rugwervels. Het hoofdje krijgt vorm. De foetus groeit van 5-10 mm tot 14-15 mm. De ontwikkeling v.d. organen is begonnen.

9 mei 2019 (dag 26): “Weet je al iets?” Deze vraag krijgen we dagelijks te horen. Nee, helaas! Een vermoeden, dat wel en we hopen het zo erg, maar daarom valt natuurlijk álles op. Uiteindelijk is het enige echte bewijs de echo komende zaterdag. Qua gedrag zien we geen misselijkheid, geen vreetbuien meer, maar is ze vooral héél erg rustig. Ze slaapt veel, speelt niet, loopt sloom tijdens wandelingen en is snauwerig naar andere honden als ze opdringerig zijn of loopt er ineengedoken langs. Haar tepels zijn gegroeid en ze oogt wat voller. Of willen we dat allemaal zien? 😉 Over twee dagen zullen we het eindelijk weten, is ze drachtig…? 

11 mei 2019 (dag 28): Eindelijk was het vandaag zover, de echo! Op de weegschaal bij binnenkomst en nu 18,5 kilo. Dieke liet alles gelaten toe en al direct kwam tijdens de echo de eerste pup in beeld. Er zijn een paar pups gezien. We kunnen dus puppy’s verwachten en zijn ontzettend blij! Goed gedaan, Sybe & Dieke! Later volgen nog meer echo-foto’s. 
Stabyhoun.nl


Week 5 – 12 t/m 18 Mei 2019
29 tot 35 dagen – Wat gebeurd er in het lichaam?
Ontwikkeling v.d. tenen en de nagels. De foetus lijkt nu op een pup en het geslacht is vanaf nu bepaald. De ogen die ervoor open waren sluiten zich nu. De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling v.d. organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. 

13 mei 2019 (dag 30 v.d. dracht): We zijn nog steeds in de wolken van het bericht van afgelopen zaterdag, puppy’s op komst! Dieke doet het prima. Ze eet goed en houdt zichzelf verder rustig. Ze slaapt veel en tijdens wandelingen doet ze rustig haar ding. Spelen met andere honden wil ze echt niet momenteel.

Week 6 – 19 t/m 25 Mei 2017

36 tot 42 dagen – Wat gebeurd er in het lichaam?
Ontwikkeling v.d. huid en pigmentvorming. De foetus weegt nu 6 gram en is 45 mm groot. Harttonen kunnen nu met de stethoscoop beluisterd worden.

20 mei 2019 (dag 37 van de dracht): Weinig updates, maar er is ook weinig te melden. Dieke is rustig en houdt zichzelf kalm. Het vreten is weer terug. Ze was blijkbaar toch licht misselijk de afgelopen weken, want nu sinds een aantal dagen/kleine week vreet ze weer alles op wat ze kan vinden tijdens de wandelingen. Verder gaat het prima met de dame en begin haar buikje te groeien. 

24 mei 2019 (dag 41 van de dracht): Bijna 6 weken drachtig en ondertussen begint het allemaal wat dichterbij te komen. Binnenkort gaan we de werpkist alvast in de woonkamer zetten, zodat Dieke er weer aan kan wennen. Afgelopen week heeft ze een keer in de ochtend overgegeven. Verder gaat het prima. We lopen iedere dag nog minimaal 10 kilometer en vanmorgen zelfs een ronde van 8-9 kilometer. Dat gaat zonder enige moeite. Natuurlijk gaan we de laatste weken wel iets rustiger aan doen, maar gewoon rustig wandelen is goed om haar conditie op peil te houden. Gelukkig heeft ze er ook weer wat meer zin in, dan in de eerste weken. 
Stabyhoun.nl
Stabyhoun.nl


Week 7 – 26 mei t/m 1 juni 2019

43 tot 49 dagen – Wat gebeurd er in het lichaam?

Groei en ontwikkeling zetten zich verder voort.

26 mei 2019 (dag 43): Kleine zachtje tikjes zijn voelbaar als Dieke in diepe rust ligt en je een vlakke hand op haar flank/buik legt. Een prachtige ervaring, blijf ik dat vinden. Er groeit leven in haar buik! Dieke doet het goed, wandelen, eten en slapen afwisselend en gaat allemaal prima. 😉 Ze begint nu echt zichtbaar voller te worden.

28 mei 2019 (dag 45): Even de camera mee genomen tijdens de wandeling ’s avonds. Gisteren gewogen en Dieke is in één week ruim 1 kilo aangekomen. Je ziet en merkt dat Dieke voller wordt. Ze moet vaker naar buiten, hijgt wat meer en kreunt soms als ze anders gaat liggen. Het leven is zwaar, als drachtige dame… 😉 

Stabyhoun.nl

30 mei 2019 (dag 47 v.d. dracht): Om te kijken of we nog wat moesten doen aan de werpkist, hebben we ‘m weer tevoorschijn gehaald en ‘m ook maar meteen weer in de woonkamer neergezet. Het kan ook zomaar over 2 weken al gebeuren. Zo kan Dieke er weer aan wennen. Ze was al direct op inspectie uit, toen de kist eenmaal stond. Ook het zeil ligt weer in de woonkamer. Het begint op te schieten …  
Daarnaast zijn de pups steeds beter voelbaar. Van zachte tikjes, voel je ze nu veel duidelijker. Heel mooi!

31 mei 2019 (dag 48 v.d. dracht): Dieke blijft maar groeien. Vandaag even gaan wegen en ze is nu ruim 3 kilo aangekomen. Dat is al meer dan met de vorige dracht in totaal (na 8,5 week) en ze moet nu nog 2 weken. Je ziet ook dat ze vol wordt, haar hele lijf is boller (ribben zetten uit). De werpkist is een geliefde plek, voor Dieke, de katten, maar ook Vito en de kleine van mijn broer vinden het een leuke plek om te spelen. 😉 
Stabyhoun.nl


Week 8 – 2 t/m 8 juni 2019

50 tot 56 dagen – Wat gebeurd er in het lichaam?

Tijdens rustpauzes van de moeder kan men de pups voelen bewegen. Vanaf dag 57 kunnen de pups zonder problemen ter wereld komen. 

3 juni 2019 (dag 51 v.d. dracht): Vandaag hebben we een rontgenfoto laten maken, mede omdat Dieke best veel aan kwam, wilden we graag weten of dat het echt een kleiner nestje was, of toch iets meer. Hoeveel tellen jullie er?
 

5 juni 2019 (dag 53 v.d. dracht): De bewegingen van de pups zijn niet alleen voelbaar, sinds vandaag zijn de bewegingen ook aan de buitenkant zichtbaar. Je ziet Dieke’s buik op en neer gaan met kleine tikjes of golven. Soms als ze ligt te slapen, zie je haar ineens wakker worden en richting haar buik kijken. Druktemakers! 😉

7 juni 2019 (dag 55 v.d. dracht): Dieke is op haar manier nog erg actief. Het tempo is niet hoog, maar de kilometers nog (bijna) net zoveel als anders. Vandaag had ze zelfs zin om muisjes te zoeken, met stokken te sjouwen en het water in te gaan.
Stabyhoun.nl

8 juni 2019 (dag 56 v.d. dracht): We zijn begonnen met temperaturen. Zodra haar temperatuur zakt naar de 37 graden, laat de geboorte van de pups niet heel lang meer op zich wachten (binnen 24 uur). Voorlopig verwachten we nog niets. Het zou ook nog aan de vroege kant zijn. Vanaf komende maandag kunnen en mogen ze komen.


Week 9 – 9 t/m 15 juni 2019
57 tot 63 dagen – Wat gebeurt er in het lichaam?
Groei en ontwikkeling zetten zich verder voort.

10 Juni 2019 (dag 58 v.d. dracht): Dieke’s temperatuur leek wat lager vanmorgen, maar dit zegt nog weinig. Het moet echt naar rond de 37 graden zakken (het was 37.4 en dat is nog te hoog voor een daling). Voorlopig zijn er ook nog weinig tekenen. Ze is nog heel rustig en ze heeft nog geen graaf neigingen in de tuin.
Verder krijgt Dieke het wel zichtbaar zwaarder de laatste dagen. De wandelingen gaan nog goed, maar ze ligt nog maar weinig op de bank. Ze zoekt de verkoeling op van de tegelvloer en ademt veel sneller (oppervlakkiger). We laten haar vaker even uit. Haar organen krijgen allemaal wat minder ruimte door de pups. Ze geeft nu ook melk. Vanaf vandaag zijn de pups levensvatbaar en zouden ze mogen komen. Ze is echter zondag pas uitgerekend. Afwachten dus…! 
Stabyhoun.nl
Ze wordt echt heel erg breed! 
Stabyhoun.nl

11 juni 2019 (dag 59 v.d. dracht):
08.00 uur: Het lijkt erop dat dit de daling is geweest. Twee keer gecheckt en beide keren kwam er toch echt 36.8/36.9 te staan. Dieke is nog heel rustig. Ze wilde niet graag meer ver wandelen, dus we zijn nu maar een half uur geweest. Thuis ligt ze nog in alle rust. Het kan nog wel even duren.
20.00 uur: Ze is vanaf ongeveer 17 uur continu aan het hijgen. Het laat niet meer lang op zich wachten. 
20.30 uur: Eerste persweeën, we gaan naar de pagina geboorte! 


Uitgerekend: 16 juni 2019 

Geboorte

Op 11 juni 2019 zijn de pups van het Rivieren nest geboren van Sybe (Maiko Rintje v.h. Zandhiem) en Dieke. Er zijn 5 teefjes en 3 reuen geboren, waarvan 1 reutje het helaas niet gered heeft (vermoedelijk teveel vruchtwater binnen gekregen en dood geboren). De rest maakt het goed en Dieke is een fantastische, relaxte moeder. Janneke, heel erg bedankt voor het helpen tijdens de geboorte! 

Mogen wij aan jullie voorstellen, het rivieren nest!  
Pup 1: Amer (reu, 310 gram) geboren om 20.52 uur
Pup 2: Dieze (teef, 310 gram) geboren om 21.12 uur
Pup 3: Ijssel (teef, 260 gram) geboren om 21.28 uur 
Pup 4: Maas (reu, 310 gram) geboren om 22.24 uur 
Pup 5: Linge (teef, 300 gram) geboren om 22.29 uur 
Pup 6: Eem (teef, 320 gram) geboren om 23.30 uur 
Pup 7: Luts (teef, 270 gram) geboren om 0.00 uur
Pup 8: Loet* (reu, 280 gram), helaas doodgeboren om 00.45 uur 

Morgen meer… het is nu bijna 03.00 uur ’s nachts. Alles ligt tevreden en rustig. Ik slaap er naast vannacht.